Bulgaren betogen tegen socialisten

SOFIA, 19 nov. Zeker 120.000 mensen hebben gisteren in de Bulgaarse hoofdstad Sofia gedemonstreerd tegen de socialistische regering van het land. Ook in andere Bulgaarse steden hebben dit weekeinde duizenden mensen gedemonstreerd tegen het beleid van de regering-Loekanov.

De demonstranten, voornamelijk aanhangers van de oppositionele Unie van Democratische Krachten (SDS), riepen de regering op af te treden. Het protest volgde op het dreigement van premier Loekanov zijn functie neer te leggen als zijn economische hervormingsprogramma, dat het parlement eind deze week behandelt, niet wordt goedgekeurd. Volgens de SDS biedt Loekanovs programma geen oplossing voor de problemen waarvoor Bulgarije staat.

In een reactie op het protest tegen zijn beleid zei Loekanov, die op het moment in Parijs verblijft voor de CVSE-top, dat hij niet zal buigen voor de druk van massale demonstraties. 'Ik zal mij alleen terugtrekken als mijn programma wordt tegengehouden, maar dan dragen degenen die het tegenhouden daar de volle verantwoordelijkheid voor.'

Na de overwinning van Loekanovs Socialistische Partij voorheen de Communistische Partij bij de parlementsverkiezingen in juni heeft Loekanov de SDS herhaalde malen gevraagd toe te treden tot een coalitieregering. De SDS hebben dit steeds geweigerd, omdat zij vinden dat de voormalige communisten verantwoordelijk zijn voor de problemen van Bulgarije en ze ook moeten oplossen. (Reuter)