Ballast legt vliegveld in Macau aan

HONGKONG, 17 november Het Nederlandse aannemersbedrijf Ballast Nedam gaat de start- en landingsbaan bouwen van het internationale vliegveld in de Portugeese kolonie Macau, dat op zestig kilometer afstand van de Britse kroonkolonie Hongkong ligt.

Het vliegveld komt op een kunstmatig eiland voor de kust van Macau te liggen. Het wordt met twee bruggen verbonden met de kolonie. De totale kosten van het project bedragen 400 miljoen gulden, aldus Luis Vasconcellos, staatssecretaris van openbare werken in het 450.000 zielen tellende Macau. Ballast Nedam zal de bouw uitvoeren in samenwerking met het Portugeese constructiebedrijf Construcoes Tecnicas en de Italiaanse onderneming Condottos.

Tot 1993, als het nieuwe vliegveld af is, blijven reizigers naar Macau aangewezen op de luchthaven Kai Tak van Hongkong. De verbinding tussen de twee kolonien, die aan weerszijden liggen in de delta van de Zuid-Chinese Parelrivier, wordt onderhouden door een bonte stoet van draagvleugelboten, houvercrafts, catamarans en hydrofoils, die de 60 kilometer binnen een uur overbruggen. In tegenstelling tot Hongkong dat ook een nieuwe luchthaven wil bouwen, wordt het project in Macau gesteund door China, dat in 1999 de soevereiniteit over deze oudste kolonie in Azie terugkrijgt.

    • Hans Vriens