Avond stappen en arbiter maken Van der Wal ziek

GRONINGEN, 19 nov. Dammer Jannes van der Wal kwam gisteren weer eens in opspraak. Hij meldde zich ziek bij de organisatie van het toernooi om het wereldkampioenschap. De Groninger had naar zijn zeggen 'barstende hoofdpijn', het gevolg van een avondje stappen. Maar de ziekte had volgens hem ook te maken met het gedrag van hoofdarbiter Thom Nobbe, die hij als een zeurpiet omschreef.

Zaterdagmiddag kwam Van der Wal in aanvaring met Nobbe. De scheidsrechter gaf hem een berisping omdat hij achter het bord lachend enkele woorden wisselde met zijn tegenstander Traore. Dat was in strijd met de voorschriften. Even later stoof Van der Wal op Nobbe af. Het gefluister van de toeschouwers stoorde hem. Nobbe verzocht het publiek om stilte. Waardering voor die oproep had de dammer niet. Hij deed zijn beklag bij toernooi-directeur Zwanepol, die alles op zijn beloop liet. Gisteren zat Van der Wal dan ook niet achter het bord. Een reglementaire nederlaag hing hem boven het hoofd.

Tegenstander Mamima N'Diaye was echter niet kinderachtig. Hij had geen bezwaar tegen uitstel, maar stond machteloos. Dus besloot hij Van der Wal op te bellen. De Malinees maakte de Groninger duidelijk dat hij niet op reglementaire gronden beide punten wilde inpikken, en stelde remise voor. Opnieuw lag de wedstrijdleiding dwars. Een papieren remise was niet geoorloofd. Dus werd Van der Wal telefonisch daarvan op de hoogte gesteld. Hij kwam alsnog. Per auto van de organisatie. Acht minuten en twaalf zetten later was het remise. En toen vertrok Van der Wal weer.

Een uur voor de tijdcontrole verscheen hij weer in de speelzaal. De verrassing was alom groot. 'Ik voelde me opeens weer een stuk beter', meldde hij. En hij volgde het verloop van de partijen van het toernooi waarin wereldkampioen Tsjizjov en Ton Sijbrands de leiding hebben. (ANP)