Zwemtop voldoet nog niet

AMERSFOORT, 17 nov. Ze deden hun tegenvallende optreden schouderophalend af. Marianne en Mildred Muis en schoolslagspecialist Ron Dekker losten op de eerste dag van de WK-kwalificatiewedstrijden in Amersfoort de verwachtingen nog niet in. De zwemmende tweeling haalde op de 200 meter wisselslag de streeftijd van hun trainer bij lange na niet en eindigde zelfs nog boven de limiettijd van 2.18. Dekker moest net als op het nationale kampioenschap de eerste plaats laten aan Michael van Rijn. Rampzalig was het allemaal niet, want ze zouden wel heel slecht moeten zwemmen om uitzending naar Perth niet te halen.

Er hangt in het sportfondsenbad in Amersfoort dan ook een kunstmatige sfeer van spanning, vooral in stand gehouden door een legertje twijfelgevallen dat deze wedstrijden hoopt te benutten als een beslissende springplank naar het mondiale toernooi. Maar de toppers gaan zorgeloos door het leven. Dekker heeft al een paar keer de richttijd gehaald en had aan vormbehoud of een tweede plaats in Amersfoort genoeg. Bij de vrouwen staat de deelname van drie estafetteploegen zo goed als vast, waardoor zwemsters die de WK-limiet niet bereiken altijd een zijdeur hebben om toch op het individuele toernooi te komen. Mildred en Marianne Muis hoeven zich dan al evenmin echt zorgen te maken.

Toch was er gisteren, op de openingsdag van de kwalificatiewedstrijden, bij de zusjes sprake van een verkramping. Want hoewel de spanning over al dan niet plaatsen voor Perth goeddeels ontbreekt, willen ze wel graag laten zien dat hun eigenzinnige en bekritiseerde keuze van het programma juist is geweest. Na het nationale kampioenschap hadden ze gekozen voor een rustperiode. De strijd om de wereldbeker in Rome en de Goodwill Games in Seattle lieten ze schieten. Nu klaagt Veldman over een gebrek aan wedstrijden.

Nadat ze op de 50 meter vrije slag al Karin Brienesse voor hadden moeten laten gaan ('Maar we hebben niet echt op de sprint getraind', zei Marianne Muis), bleven ze op de 200 meter wisselslag die indicatief voor hun prestatieniveau zou zijn net boven de 2.18.

Ron Dekker stelde na zijn nederlaag tegen Michael van Rijn nuchter vast dat hem nog zes weken scheiden tot het wereldkampioenschap. Zijn start was veelbelovend, maar dat kan ook gezichtsbedrog zijn geweest. Opponent Van Rijn had er uit angst voor diskwalificatie voor gekozen voorzichtig van het startblok te komen. Maar zelfs met die 'slechte' start bleef hij Dekker de baas. Zijn persoonlijke recordtijd (1.03,83) was weliswaar boven de WK-limiet, maar als er een wisselslag-estafetteploeg naar Perth gaat staat zijn deelname vast.

Drie zwemsters zorgden er gisteravond voor dat hun gang naar Australie niet afhankelijk kan zijn van de subjectiviteit van de keuzeheren en dames. Op de 100 meter vlinderslag zwom nationaal recordhoudster Inge de Bruin naar een tijd van 1.01,00. Karin Brienesse bleef haar in het spoor en had zevenhonderdste van een seconden over op de WK-limiet van 1.01,50. Op de 100 meter schoolslag kwalificeerde Kira Bulten zich met een tijd van 1.10,79.