Wall Street sluit iets hoger

ROTTERDAM, 17 nov. Wall Street reageerde gisteren nauwelijks op signalen dat de rente verder verlaagd zal worden en het nieuws dat de olieprijs van een vat (159 liter) West Texas Intermediate onder de dertig dollar is gezakt. Het Dow-Jones gemiddelde van dertig industrieele fondsen sloot de week op 2.550,25, dat is 5,2 punten hoger dan de voorgaande dag.

De beurs reageerde aanvankelijk met een stijging van totaal 14 punten op het nieuws dat de handelsbalans een gunstig beeld vertoont en dat de prijzen ten opzichte van de vorige maand een bescheiden 0,3 procent zijn gestegen. Dat geeft de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de ruimte de rente te verlagen. Later zakte de beursbarometer toch weer iets in.

De dollar reageerde op de neerwaartse druk op de rente met een verdere daling en sloot gisteravond in New York op 147,05 D-mark per dollar, een nieuw na-oorlogs dieptepunt. De mark was mede sterk omdat handelaren rekening houden met een Duitse renteverhoging.

Een aardig nieuwtje op een verder tam Wall Street was het akkoord dat Donald Trump gisteren sloot, hem voor de tweede keer in een jaar reddend van de financiele ondergang. Dankzij een afspraak met de schuldeisers gaat zijn Taj Mahal casino niet failliet.