Vrijspraak verdachten van handel in cocaine

AMSTERDAM, 17 nov. Een Braziliaan en een Colombiaan tegen wie vorige week 12 jaar gevangenisstraf was geeist wegens grootscheepse handel in cocaine, zijn gisteren door de Amsterdamse rechtbank vrijgesproken.

De Colombiaanse hoofdverdachte is onmiddellijk vrijgelaten omdat een verhoor in Brazilie van een medeverdachte door de Nederlandse rechter-commissaris niet op de juiste wijze is gehouden. De Braziliaan is vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

De 28-jarige Colombiaan was volgens het openbaar ministerie het brein achter een transport van 140 kilo cocaine via Brazilie en Suriname naar Nederland. Justitie-woordvoerders omschreven hem als een van de belangrijkste cocainehandelaren ooit in Nederland aangehouden.

Hij werkt volgens de Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie DEA in opdracht van zijn 47-jarige vader. Deze Colombiaan is volgens de DEA eigenaar van twee cocainelaboratoria in Colombia en zou wekelijks 7.000 tot 10.000 kilo cocaine naar de VS smokkelen. De advocaat van de Colombiaan, mr. G. Spong, zegt de vrijspraak te hebben voorzien.

Opvallend in deze strafzaak is dat het door de rechtbank bekritiseerde gebrekkige verhoor volgens de rechter-commissaris mede is veroorzaakt door het optreden van advocaten. In het proces-verbaal waarin de Amsterdamse rechter-commissaris verslag deed van de reis die zij samen met twee agenten van de Haagse politie in juli naar Brazilie maakte, staat dat 'de indruk is gerechtvaardigd dat in elk geval Braziliaanse advocaten en misschien ook een Nederlandse advocaat een dubieuze rol hebben gespeeld'. De naam van de Nederlandse advocaat wordt niet genoemd, maar zeker is dat mr. Spong niet wordt bedoeld.

Pag. 3: Advocaat Spong had vrijspraak al voorzien

De Braziliaan die voor verhoor werd opgezocht en die in Brazilie wegens cocainehandel inmiddels tot twaalf jaar cel is veroordeeld weigerde aanvankelijk verklaringen af te leggen over de in Nederland aangehouden verdachten. 'Hij maakte een zeer angstige en gespannen indruk. Meermalen stelde hij aan de orde of de Nederlandse autoriteiten garanties konden geven voor de veiligheid van hem en zijn gezin', schrijft de rechter-commissaris.

Later vertelt hij dat hij in het Huis van Bewaring in Brazilie was opgezcht door een Braziliaanse advocaat die door een Nederlandse advocaat over de strafzaak was geinformeerd. De Braziliaanse cocainehandelaar werd door de advocaat gesommeerd absoluut niets te vertellen 'anders zouden mijn gezinsleden en ik geliquideerd worden'. Hij vertelt ook over een recente overval in zijn gevangenis waarbij twee medegedetineerden werden vermoord en er zes werden meegenomen.

De Braziliaanse politie heeft na de bedreigingen verscherpte veiligheidsmaatregelen getroffen. Zij stonden niet toe dat er Nederlandse advocaten bij het verhoor aanwezig zouden zijn. Dat gold ook voor de advocaat van de nu vrijgelaten Colombiaan mr. Spong, die samen met de rechter-commissaris naar Brazilie was afgereisd.

De Braziliaan vertelde de rechter-commissaris uiteindelijk alles over de rol van de in Nederland aangehouden verdachten. De Colombiaan stond 'hoog in de organisatie', aldus de man op vragen die hem door een Braziliaanse agent werden gesteld. De rechter-commissaris schrijft dat zij moest toezien hoe haar vragenlijstje, met daarop vragen van Nederlandse advocaten, selectief werd afgehandeld.

Die wijze van ondervragen kan niet door de beugel, vindt de Amsterdamse rechtbank en aan de informatie kan dus 'geen bewijskracht worden toegekend'. Ze honoreert daarmee het pleidooi van Spong: vrijspraak.

De Haagse advocaat is zeer in zijn nopjes met de uitspraak. 'Ik ben bewust meegegaan naar Brazilie omdat ik net op de hoogte was van de laatste uitspraak van de Hoge Raad die op 2 juli bepaalde dat advocaten de gelegenheid moeten hebben tot het stellen van vragen. Die uitspraak kende de rechter-commissaris nog niet. Ik zat in Brazilie handenwrijvend in mijn zwembroekje aan de rand van het zwembad te hopen dat ik niet gebeld zou worden door de rechter-commissaris om alsnog het verhoor bij te wonen', aldus Spong. Volgens hem is de vrijspraak van zijn client geheel te wijten aan slordigheid van de rechter-commissaris. Die had er volgens hem nooit mee mogen instemmen dat de Braziliaanse politie weigerde Spong toe te laten bij het verhoor van de mede-verdachte.

Tegen twee andere verdachten in deze strafzaak, tegen wie 12 en 8 jaar is geeist, wordt volgende week uitspraak gedaan. Zij zullen waarschijnlijk wel worden veroordeeld omdat ze in de loods waren waar de cocaine werd ontdekt.

Het Amsterdamse openbaar ministerie wil niet reageren op de uitspraak van de rechtbank. Het OM kondigt alleen aan in hoger beroep te gaan.

Spong laat weten dat zijn Colombiaanse client die strafzaak niet zal afwachten. 'Hij neemt het eerste het beste vliegtuig naar Zuid-Amerika'.

    • Marcel Haenen