Straf Van Basten telt niet voor duel wereldcup

ZURICH, 17 nov. Zijn schorsing van vier wedstrijden betekent niet dat Marco van Basten op 9 december de wedstrijd om de wereldbeker met Europa-Cupwinnaar AC Milan in Tokio moest missen. Dat duel valt niet onder verantwoordelijkheid van de UEFA. De straf die de Nederlandse spits naar aanleiding van de rode kaart in de ontmoeting tegen Club Brugge kreeg zal betrekking hebben op de return van de strijd om de Super Cup tegen Sampdoria, op de twee duels in de kwartfinale van het Europa-Cuptoernooi voor landskampioenen en, eventueel, op de eerste wedstrijd in de halve finale. AC Milan kan tot maandag in beroep gaan tegen de schorsing.

De tuchtcommissie van de UEFA besliste in Zurich verder dat de Griekse club Olympiakos Piraeus de volgende twee Europese wedstrijden zonder publiek dient af te werken. Bij de thuiswedstrijd tegen Sampdoria was het tot ernstige ongeregeldheden gekomen met supporters. Olympiakos werd zwaar gestraft, omdat voor de vijfde keer rellen uitbraken.

Jesus Gil, voorzitter van Atletico Madrid, mag van de UEFA tot 31 juli 1992 zijn club op Europees niveau niet vertegenwoordigen. De omstreden bestuurder had afgelopen seizoen de Franse scheidsrechter Michel Vautrot rondom het duel om de UEFA-beker tussen Fiorentina en Atletico Madrid beschuldigd van omkoping. Volgens de Spanjaard had Vautrot zich opgehouden met jonge homosexuelen, die hij tot zijn beschikking had gekregen van de Italianen. Gil zou zijn gewaagde uitspraken tijdens een radio-uitzending hebben gedaan. Gisteren ontkende hij alles. 'Ik ken Vautrot niet eens', reageerde hij.

De tuchtcommissie van de KNVB heeft de rode kaart die Keur en Djurovski afgelopen zondag tijdens de wedstrijd FC Groningen- Feyenoord kregen van scheidsrechter Uilenberg omgezet in een gele. 'Omdat niet bewezen is dat het tweetal geslagen heeft', luidde de visie van de strafcommissie. Het duo werd geboekt wegens het duwen en trekken aan een tegenstander. Voor Feyenoorder Keur betekent dat een schorsing van een wedstrijd, omdat hij al twee keer eerder was geregistreerd. De derde hoofdverdachte van de 'veldslag' in het Oosterpark, Feyenoorder Gaston Taument, kwam er minder genadig vanaf. Hij werd vier duels, waarvan een voorwaardelijk, buitenspel gezet.

Scheidsrechter Uilenberg reageerde teleurgesteld op het besluit van de tuchtcommissie. Hij sprak van 'een slechte zaak voor het voetbal'. 'Ik ben nog mild geweest met drie rode kaarten', aldus de arbiter die blij is dat hij dit weekeinde geen wedstrijd hoeft te leiden.