Sijbrands alleen op de eerste plaats bij WK

GRONINGEN, 16 nov. Jannes van der Wal was gisteren kwaad op zichzelf. Hij had in de achtste ronde van het wereldkampioenschap dammen in Groningen de winst voor het grijpen tegen nationaal kampioen Rob Clerc, maar wegens tijdnood moest hij genoegen nemen met een remise. Aangezien Sovjet-dammer Valneris ook niet verder kwam dan een puntendeling staat Ton Sijbrands, winnaar tegen de Fransman Beyaert, alleen aan de leiding. De warmgedraaide titelverdediger Tsjizjov is inmiddels ook tot de gedeelde tweede plaats opgeklommen.

Sijbrands had het voordeel dat hij het spel van zijn tegenstander Beyaert redelijk kende. Kort na de opening nam de ex-wereldkampioen het initiatief, al ging hij zeer omzichtig te werk. De Fransman had een onderontwikkelde lange vleugel, moest na 30 zetten een schijf prijsgeven en ontsnapte niet meer uit het netwerk dat Sijbrands rondom zijn wankele stelling vlocht.

Gelijkertijd incasseerde Valneris puntverlies. Tegen de Sovjet-nummer twee Vatoetin kon de kampioen van Letland geen vuist maken. Dat Vatoetin op meer uit was dan een puntendeling bleek toen hij een remise-aanbod van Valneris bruusk afsloeg. Tien zetten later kreeg de Let toch zijn zin. Tsjizjov gaf Specogna geen enkele kans en besliste het duel met een aardige combinatie. Mogelijk werd hij daarbij geinspireerd door Koeperman, die hij een dag eerder versloeg. De zesvoudige oud-wereldkampioen maakte in het middenspel handig gebruik van een misrekening van Ba.

De achtste ronde begon met enige opschudding. De Joegoslaaf Lepsic weigerde te spelen en dreigde naar huis te zullen terugkeren. Hij was tijdens de ronde van donderdag in zijn ogen onheus bejegend door een official, had een protest ingediend en daarop geen reactie ontvangen. Gesprekken met de wedstrijdleiding en toernooi-organisatie konden in zijn onwrikbaar lijkende standpunt geen wijziging brengen. Pas nadat hij erop was gewezen dat hij niet alleen het toernooi maar vooral zichzelf benadeelde, kwam de behoorlijk opgewonden Joegoslaaf weer tot bezinning.

Nadat zijn eis een persconferentie met tolk voor hem te organiseren was ingewilligd, stapte hij op zijn inmiddels al uit de speelzaal verdwenen tegenstander Mamina N'Diaye af om hem mede te delen dat hij toch nog wilde spelen. Lepsic leverde 22 minuten in, maar had daar op het bord uiteindelijk geen hinder van. Mamina leek minder geconcentreerd dan anders en kon met enige moeite na 4,5 uur spelen naar remise afwikkelen. (ANP)