Rienk Kamer eist 25 miljoen na intrekken hoger beroep

ROTTERDAM, 17 nov. Beleggingsdeskundige Rienk H. Kamer vraagt een schadevergoeding van circa 25 miljoen gulden van diverse instellingen en beleggers die hem hebben beschuldigd van oplichting en verduistering van geld bij een beleggingsproject in de Verenigde Staten, het American Land Program (ALP).

Kamer maakte dit bekend nadat het openbaar ministerie gisteren het beroep tegen de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank van februari dit jaar introk. Daarin werd Kamer vrijgesproken van oplichting en verduistering. Met het intrekken van het beroep kwam een einde aan een acht jaar slepende rechtzaak.

Kamer eist geld van de staat, de gemeente Amsterdam, justitie-ambtenaren, de TROS, verscheidene redacteuren van TROS Aktua en enkele beleggers. Volgens hem hebben justitie en de TROS 'een bewuste, complot-achtige samenwerking' opgezet om zijn American Land Program in een kwaad daglicht te stellen, zo verklaarde Kamer tegenover het ANP. Kamer zat in Nederland negen maanden gevangenisstraf uit, in de VS zo'n drie jaar.

Kamer bood beleggers via het American Land Program eind jaren zeventig, begin jaren tachtig de gelegenheid omvangrijke sommen van de belasting af te trekken via de 'superaftrek'. Omdat die 'superaftrek' niet in alle gevallen door de belastingdienst werd geaccepteerd voelden zo'n 3.000 beleggers zich gedupeerd.