PRAIRIEOESTERS

In haar rubriek Kort Bestek schreef Ileen Montijn enige tijd geleden over de huiverige Nederlandse opvattingen omtrent orgaanvlees. Wat testikels aangaat, spreekt men zelfs in Noord-Amerika eufemistisch van 'Prairie Oysters'. En de Engelsen zeggen heel discreet 'Fries'. Wie zich niet door vooroordelen laat weerhouden, zal verbaasd zijn over de delicate smaak van wat in Nederland volkomen ten onrechte als 'slachtafval' wordt afgedaan. De smaak lijkt nog het meest op die van zwezerik, wat in restaurants wel hoog aangeslagen wordt.

Voor 4 personen:

1 kg kalfs- of lamstestikels

circa 200 g bloem, gekruid met wat zout en versgemalen peper

2 eieren, losgeklopt

circa 150 g droog wit broodkruim

circa 50 g boter

circa 4 eetl. plantaardige olie

Saus:

50 g boter

1 eetl. vers citroensap

3 eetl. gehakte peterselie

Blancheer de testikels voor u ze gaat bakken. Doe de testikels in een ruime pan kokend water en laat ze ongeveer 5 minuten sudderen. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en doe ze over een kom met koud water. Laat ze hierin afkoelen. Prik nadat ze zijn afgekoeld met het puntje van een scherp mes het vel los. Pel er daarna voorzichtig met uw vingers het vel af. Dep de testikels goed droog met keukenpapier. Snij ze in ongeveer 5 cm dikke plakken en haal die door de gekruide bloem. Haal de plakken vervolgens door het losgeklopte ei en het broodkruim en leg ze naast elkaar op een groot bord. Verhit de boter en olie in een grote koekepan op een middelhoog vuur. Bak de plakken in ongeveer 4 minuten aan weerszijden goudbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken. Als u de plakken in een paar porties moet bakken, houdt dan de gebakken plakken warm in een lauwe oven. Smelt de 50 g boter op een matig vuur in een steelpan. Roer er het citroensap en de gehakte peterselie door. Schik wat plakken op voorverwarmde borden en geef de saus er apart bij in kleine kommetjes.

    • Kim Maclean