Persbureau UPI tijdelijk uit de nood

WASHINGTON, 17 nov. Het Amerikaanse persbureau United Press International (UPI) kan nog zeker twee maanden doordraaien nu de ongeveer 350 werknemers hebben ingestemd met een loonsverlaging van 35 procent gedurende negentig dagen. Dit heeft de Wire Guild Service, de bond waarbij het meeste UPI- personeel is aangesloten, gisteren bekendgemaakt.

Ongeveer 62 procent van de aangesloten leden stemden voor de loonsverlaging. De directie van UPI had gedreigd met sluiting van het 83 jaar oude persbureau als de loonsverlaging niet zou worden aanvaard. De vakbond had haar leden aangeraden tegen te stemmen.

UPI verlaagde begin deze maand het salaris van het niet bij de bond aangesloten personeel al met 35 procent voor negentig dagen. Doel van de maatregel is een kostenbesparing om het persbureau aantrekkelijker te maken voor een overneming. In ieder geval is er nu meer tijd om een koper te vinden.

De eigenaar van UPI, Infotechnology, wil enkele bedrijfsonderdelen verkopen om aan zijn financiele verplichtingen te kunnen voldoen. UPI is een van de onderdelen die in aanmerking komt voor verkoop, evenals Financial News Network (FNN), een financieel kabeltv-station. Er zouden inmiddels zes gegadigden voor het persbureau zijn.

UPI is na Associated Press (AP) het grootste Amerikaanse persbureau. Het lijdt eigenlijk al dertig jaar verlies. Op het ogenblik bedraagt het maandelijkse verlies ongeveer 2,5 miljoen dollar en bovendien moeten er op korte termijn rekeningen van in totaal tien miljoen dollar worden betaald. UPI is in korte tijd viermaal van eigenaar veranderd.(Reuter)