Lubbers bevestigt relatie wapenvondst en geheime groep

DEN HAAG, 17 nov. Minister-president Lubbers heeft bevestigd dat de wapenopslagplaatsen die aan het begin van de jaren tachtig zijn gevonden, samenhangen met de geheime organisatie waarover hij dinsdag de Tweede Kamer schriftelijk berichtte.

De premier, die deze organisatie nu als 'Stay behind force' omschreef, zei dit gisteren na het wekelijkse kabinetsberaad.

Hij weigerde op verdere vragen in te gaan nu komende woensdagavond een openbaar debat over deze zaak in de Tweede Kamer wordt gehouden. In zijn brief aan de Kamer schreef de premier dat de geheime organisatie, waarover het parlement niet was geinformeerd, een gemengd burgerlijk militair karakter had. Zij moest de geestelijke weerbaarheid van de bevolking in bezettingstijd versterken.

Daarnaast moest de groep bij een bezetting de Nederlandse regering in ballingschap van de nodige informatie voorzien. Lubbers voegde eraan toe dat er niet, zoals in Italie, een grootschalige sabotage-eenheid voor oorlogstijd was opgericht. In zijn brief had hij het niet over de samenhang met de wapenopslagplaatsen die in 1980 en 1983 respectievelijk in Noord-Limburg en Gelderland zijn gevonden. De toenmalige minister van defensie, De Ruiter, zei eind 1983 dat deze wijze van wapenopslag zou worden beeindigd.

De Duitse regering zal de restanten van het zogeheten Gladio-netwerk in de Bondsrepubliek zo snel mogelijk ontmantelen. Dat heeft de Duitse regeringswoordvoerder, Hans Klein, gisteren gezegd. De ontmanteling zal binnen 'een paar weken of een paar maanden' zijn voltooid.

Klein gaf geen bijzonderheden over de vorm en omvang van Gladio in Duitsland. Hij omschreef het ondergrondse netwerk als een organisatie van de inlichtingendiensten die na een Sovjet-invasie het werk van die diensten zou moeten voortzetten. Het netwerk zou niet zijn bedoeld om sabotage te plegen na zo'n invasie.

Klein wilde niet ingaan op de bewering dat het netwerk vooral zou bestaan uit oud-nazi's, zoals is gemeld in een televisieprogramma dat is gemaakt door de redactie van het weekblad Stern. Volgens dit medium zou de Gladio-groep een 'dodenlijst' hebben opgesteld van prominente linkse politici die in geval van oorlog moesten worden omgebracht.

De Duitse regering zal volgende week achter gesloten deuren de Parlementaire Controlecommissie voor binnenlandse veiligheid nadere informatie geven.