Hockeyers beginnen flitsend

MELBOURNE, 17 nov. Het Nederlandse hockeyteam is het twaalfde toernooi om de Champions Trophy in Melbourne vannacht flitsend begonnen met een 5-0 overwinning op Groot-Brittannie, de Olympische titelhouder. In de dertig voorgaande wedstrijden tegen de Britten had Nederland een dergelijke marge nimmer weten te bereiken.

In de eerste helft zag het er nog niet naar uit dat Nederland zo'n grote overwinning zou behalen. Gijs Weterings scoorde wel al in de vierde minuut uit de eerste de beste strafcorner, maar verder kwam Nederland, met ausputzer Erik Jazet als debutant, voor de pauze niet.

Na de hervatting liep het steeds gesmeerder bij Nederland, dat snel combineerde en in Weterings een uitstekende opvolger van de niet beschikbare strafcornerspecialist Floris Jan Bovelander had. Uit drie korte hoekslagen vielen evenveel treffers. Weterings sloeg er zelf nog een achter doelman Rowlands en Van den Honert benutte nog een zogenoemde afschuifvariant.

Weterings maakte direct al aanspraken op de titel topscorer van het toernooi, want hij zorgde ook vijf minuten voor het einde nog voor een fraai velddoelpunt. De mooiste treffer kwam echter van spelverdeler Jacques Brinkman, die halverwege de tweede helft Rowlands passeerde na goed werk van alweer Weterings, die bij een Britse strafcorner de bal ineens terugkaatste.

Toen het laatste fluitsignaal klonk reageerden de Nederlanders alsof ze alweer wereldkampioen waren geworden. Zo groot was de opluchting over het uitstekende resultaat in het openingsduel. 'Kijk nog maar even naar het scorebord, jongens. Het is echt waar', riep manager Fred Meijer uitbundig.

Maandag speelt Nederland zijn tweede wedstrijd voor het toernooi tegen de Sovjet-Unie.