Havel wijst op resultaten van revolutie

PRAAG, 17 nov. De Tsjechoslowaakse president Vaclav Havel heeft gisteren de tot dusverre bereikte resultaten van de revolutie van eind vorig jaar verdedigd tegen de golf van kritiek van de laatste weken.

Aan de vooravond van de eerste verjaardag van de 'fluwelen revolutie' een verjaardag die de Amerikaanse president Bush vandaag bijwoont zei Havel tegen het persbureau CTK dat hij begrip heeft voor het argument dat er het afgelopen jaar niet genoeg is veranderd. 'Ik begrijp de atmosfeer van desillusie zeer goed en ik deel het gevoel van ontevredenheid en ongeduld op een groot aantal punten, ' aldus Havel. Hij wees echter op het akkoord over het vertrek van de Sovjet-troepen uit Tsjechoslowakije, de vrije parlementsverkiezingen en een aantal wetten waarmee democratische veranderingen zijn verankerd. 'Tsjechoslowakije heeft zijn positie in de wereld weer ingenomen, ' aldus de president. 'We worden gerespecteerd als onafhankelijk, democratisch land. We staan niet langer te boek als iemands satelliet.' (AP)