Fusie NMB Postbank en Nationale beheerst beurs

AMSTERDAM, 17 nov. Voor de tweede achtereenvolgende week beheerste de voorgenomen fusie tussen Nationale-Nederlanden en NMB Postbank de gemoederen op de Amsterdamse beurs. In een overigens kwakkelende markt beginnen zich de contouren af te tekenen van een titanenstrijd tussen Nederlands grootste verzekeraar en de belangrijkste institutionele beleggers.

Laatstgenoemden vinden ook na de uitvoerige uitleg van Nationale-Nederlanden de omruilverhouding voor hun aandelen in de verzekeraar ver onder de maat. Omgekeerd krijgen aandeelhouders NMB Postbank in deze visie een royale premie. Nu zijn dat in het betrekkelijk kleine Nederlandse financiele wereldje veelal exact dezelfde professionele aandeelhouders. Maar omdat de meeste pensioenfondsen, verzekeraars en beleggingsfondsen per saldo meer Nationale-Nederlanden dan NMB Postbank in hun portefeuille hebben, is de voorgestelde ruilverhouding voor hen toch nadelig.

De strijd biedt alle ingredienten voor een financieel koningsdrama. Nationale-Nederlanden weigert ook maar een duimbreed te wijken van de oorspronkelijke ruilverhouding. En achter de brede rug van de Robeco-groep scharen zich de morrende institutionele beleggers die inmiddels zodanig stelling tegen de fusie hebben genomen, dat terugtrekken zonder gezichtsverlies ook van hun zijde ondenkbaar is.

Met de beurskoersen als de book-maker in deze krachtmeting, ziet het er steeds somberder uit voor Nationale-Nederlanden en NMB Postbank. De koers van het aandeel van de verzekeraar wist deze week weliswaar op te lopen van fl. 48,20 tot fl. 51,30. En NMB Postbank steeg van fl. 40,90 tot fl. 42. Maar door deze koersveranderingen liep het verschil met de vaste omruilverhouding die deze twee aandelenkoersen volgens de voorwaarden van de voorgenomen fusie zouden moeten hebben, op van rond de fl. 3 eind vorige week tot ongeveer fl. 4,50. De inzet op het mislukken van de fusie is derhalve 50 procent toegenomen.

Opmerkelijk bij een en ander is de assertieve houding van de Robeco-groep, die zichzelf als woordvoerder van de dissidente professionele aandeelhouders ontpopte. Overigens, zo willen de geruchten, nadat deze rol beleefd was afgeslagen door het pensioenfonds van Unilever. Laatsgenoemde zou de machtige rol van aandeelhouder die Nationale-Nederlanden zelf vervuld indachtig zich liever niet al te nadrukkelijk profileren als leader of the pack.

Het verzet van een andere grote belegger, het Amerikaanse Fidelity, tegen het bod van Pakhoed op Furness, was vorige week gebroken. Pakhoed melde deze week dat het 98 procent van de aandelen Furness in handen heeft en dat het bod op het havenbedrijf aldus doorgaat. Of het nu hier aan lag of aan de rust van een kerkhof die op de beursvloer heerst: deze week was er weer volop ruimte voor speculaties van overnames van de overige havenfondsen als Van Ommeren Ceteco, Nedlloyd, Internatio en HES beheer. Waarvan acte.

Deze week bezegelden Amev en de Belgische verzekeraar AG hun eerder aangekondigde samenwerking in de vorming van een 'nieuwe groep van Europees formaat'. Deze mededeling bevatte weinig nieuws of het moest zijn dat VSB, waar Amev vorig jaar mee samenging, als naam sluipenderwijs uit de officiele aankondigingen verdwijnt. De nieuwe groep heeft zich als vanzelfsprekend stevig dichtgetimmerd tegen vijandige overnemingen.

    • Steven Adolf