Critici fusie Nat-Ned houden hun poot stijf

AMSTERDAM, 17 nov. Nationale-Nederlanden is er niet in geslaagd een groep grote, professionele beleggers die meer dan 17 procent van de aandelen van Nationale-Nederlanden in handen heeft, te overtuigen van de redelijkheid van het fusie aanbod met de NMB Postbank.

Volgens een gistermiddag uitgegeven verklaring vindt de groep dat zij te weinig terugkrijgt voor de aandelen Nationale-Nederlanden die in de nieuwe combinatie worden ingebracht.

Met hun verklaring wordt de druk op Nationale-Nederlanden verder opgevoerd om alsnog iets aan de ruilverhouding te veranderen. De verzekeraar heeft tot nu toe echter nadrukkelijk gesteld hier niet aan te denken.

Hoewel de beleggers tot dusver hebben ontkend ook gezamenlijke akties tegen Nationale-Nederlanden te willen ondernemen, wordt er in financiele kringen van uit gegaan dat de beleggers uit de groep overwegen hun certificaten van aandelen niet voor de omruil aan te bieden. Indien voldoende van de (stemrechtloze) certificaten niet worden aangeboden, komt de afwikkeling van de voorgenomen fusie in grote problemen.

De groep beleggers, waartoe onder andere behoren de Robeco-groep, het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds en het pensioenfonds van Unilever, gaat opnieuw overleggen met de verzekeraar over de voorgenomen fusie met de NMB Postbank.

Nationale-Nederlanden had gisteren nog geen reactie op de verklaring van de groep beleggers. Volgens drs. A. G. Jacobs, lid van de raad van bestuur van Nationale-Nederlanden, zal waarschijnlijk volgende week alsnog een vergadering met de beleggers worden gehouden. Eerder deze week kreeg een afvaardiging van de groep reeds uitleg van Jacobs en Nationale-topman Van Rijn.

De groep beleggers bestaat uit 20 Nederlandse en een onbekend aantal buitenlandse beleggers die gezamenlijk 'een substantieel belang' in Nationale-Nederlanden vertegenwoordigen. Eerder deze week verklaarde de Robeco-groep zijn stukken onder de huidige voorwaarden niet aan te willen bieden.

De groep volgt daarmee het voorbeeld van de Vereniging van effectenbezitters, die zijn leden reeds kort na de fusieplannen adviseerde niet op de omruil in te gaan. Bij de VEB hebben zich inmiddels eveneens een tiental pensioenfondsen aangesloten.