Beckers ideaal ook in 1990 niet verwezenlijkt

FRANKFURT, 17 nov. Stefan Edberg eerder gingen landgenoten als Borg en Wilander hem voor is de derde Zweed die zich de beste tennisser ter wereld mag noemen. In de ATP-finales (waarvoor de acht hoogst geklasseerde spelers op de seizoenranglijst in aanmerking kwamen) versloeg hij achtereenvolgens Sanchez, Agassi en gisteravond Sampras (7-5, 6-4). De 24-jarige Edberg is daardoor onbereikbaar geworden voor Boris Becker, die deze week weliswaar in de 'Festhalle' van Frankfurt Gomez, Muster en Lendl (1-6, 7-6, 6-4) opzij zette, maar zijn grote ideaal om nummer een te worden van de wereld ook in 1990 weer niet verwezenlijkt ziet.

Zowel Becker als Edberg komen in Frankfurt nog in aanmerking voor de hoofdprijs van totaal een miljoen dollar. Vandaag zijn de halve finales tussen Becker-Agassi en Lendl-Edberg. Daardoor vormt Frankfurt een betrouwbare graadmeter voor de krachtsverhoudingen in het huidige proftennis, waar het grote geld al geruime tijd geinfiltreerd is, maar de prijzenslag tegenwoordig is ontaard in een nietsontziende, ordinaire concurrentieslag tussen elkaar fel beconcurrerende organisaties. Met als voornaamste kemphanen de ATP (de spelersbond) en de ITF (de tennisbond waaronder de vier Grand-Slamtoernooien ressorteren).

De ITF organiseert volgende maand in Munchen haar eigen Grand Slam Cup (twee miljoen dollar voor de winnaar) met zestien spelers. Het deelnemersveld raakt echter met de dag meer gedevalueerd omdat McEnroe, Wilander, Becker en Agassi (Sampras twijfelt nog) al hebben afgezegd. De vete vertoont veel overeenkomst met het verleden toen de Grand Prix-organisatie en de Texaanse olie- en tinbaron Lamar Hunt met elkaar in de clinch lagen. Maar Ivan Lendl is teveel grootverdiener om zich over dergelijke 'futiliteiten' op te winden. Lendl: 'Ik heb het te druk met mijn honden en mijn racefiets om me ook nog eens druk te maken 's avonds naar school te gaan om voor jurist te studeren. Want dat moet je wel zijn om hier nog uit te komen.'

Lendl heeft de afgelopen elf jaar in de ATP-finales de voormalige Masters ononderbroken de laatste vier gehaald. Hij heeft (officieel) ook het meeste prijzengeld gewonnen. Alleen een Wimbledon-zege ontbreekt nog op de indrukwekkende prestatielijst van de Tsjechoslowaak, die zich met verve de succesvolste tennisser van de jaren tachtig mag noemen.

Lendl aanbidt de mammon en is tuk op lucratieve tussendoortjes. In Milaan won hij 200.000 dollar in ruim 38 minuten in een toernooitje dat alleen uit tie-breaks bestond. Je moet tegen hem beslist niet zeuren over beroepsethiek of hem confronteren met de vraag of de tennissers met dit soort 'circusnummers' die het publiek overigens prachtig vindt niet bezig zijn hun eigen beroep te ondergraven.

In Frankfurt reageerde Lendl tenminste nauwelijks aangedaan toen hij werd geconfronteerd met het feit dat de langste rally in zijn partij tegen Boris Becker uit slechts zeven slagenwisselingen bestond. Lendl: 'Je kunt het moeilijk iedereen naar de zin maken. Hier roepen ze weer dat het spel te snel gaat, op een partij op gravel reageren de mensen dat het door de langdurige rallies stomvervelend is.' Lendl liet Becker de eerste set (6-1) alle hoeken van de baan zien. Becker sloeg op 3-3 in de tweede set pas zijn eerste ace (Lendl had er al acht gemaakt), won de tie-break in de tweede set (7-2) om vervolgens met 6-4 in de derde set de partij naar zich toe te trekken. 'Het was de eer die op het spel stond', meende de 23-jarige jongeman uit Leimen, die volgend jaar weer beschikbaar is voor het Duitse Davis Cup-team. 'Ik wil niet van Lendl verliezen en hij niet van mij. Zo is onze relatie nu eenmaal.'

De service van Becker bleef gisteren steken op 198 kilometer per uur, vijf kilometer langzamer dan die van Pete Sampras. Het chauvinistische Duitse publiek reageerde verbaasd op het feit dat er iemand rondloopt die nog harder kan slaan dan Boris. Op de beslissende punten tegen Sampras toonde Edberg zich echter niet alleen meer ervaren, maar beschikte hij tevens over een gevarieerder slagenarsenaal waarin de formidabele back-hand centraal staat. 'Ik moet met mijn coach en agent gaan overleggen wat het belangrijkste is voor mijn toekomst', meende Sampras, dit jaar de jongste winnaar van de US-Open op Flushing Meadow. 'Ik wil best de Grand Slam Cup in Munchen spelen maar ik ben erg geschrokken van de sancties waarmee nu wordt gedreigd tegen Agassi. Zo ga je toch niet met elkaar om. Het kan tenslotte wel eens slecht uitkomen half december in Munchen een toernooi te spelen. Begin januari is Melbourne alweer. Daar fit te verschijnen is uit sportief oogpunt veel belangrijker dan zo'n Grand Slam Cup.' Uiteraard had wijsneus Lendl in deze weer het laatste woord: 'Je moet niet zoals Agassi eerst een contract tekenen en dan niet verschijnen. Althans, dat is niet mijn manier van werken.'

Zoals het er nu naar uitziet gaat Edberg wel naar Munchen: 'Het jaar afsluiten als nummer een is geweldig. Ik heb in de grote toernooien in 1991 goed gepresteerd. Zeker in de Grand Slam-toernooien. Tennis betekent nog iedere dag plezier voor mij. Daarom eindigt het hier niet. Ik heb voor 1991 nog enkele grote doelen. Parijs winnen of de US-Open.'

    • Marc Serné