100 mensen weg bij Gist na verkoop farma divisie

ROTTERDAM, 17 nov. Door de verkoop van de farmaceutische divisie van Gist-brocades in Delft aan het Japanse geneesmiddelenbedrijf Yamanouchi Pharmaceutical zullen ongeveer honderd arbeidsplaatsen verdwijnen. De inkrimping, die voornamelijk in Nederland plaatsheeft, betreft veertig medewerkers van de farma-divisie en zestig stafleden van Gist-brocades.

Gist-brocades heeft de vakbonden gisteren ingelicht over een plan waarbij geen medewerkers gedwongen worden ontslagen. Het concern verwacht de afslanking te realiseren door om-, her- en bijscholing, vervroegde uittreding en interne overplaatsing.

De vakbonden staan in beginsel 'niet negatief' tegenover de voorgenomen verkoop van de farma-divisie aan Yamanouchi. 'Gist-brocades deed nagenoeg geen specifiek onderzoeks- en ontwikkelingswerk meer voor zijn farma-divisie. Yamanouchi zal dat wel doen en dat betekent een grotere waarborg voor de continuiteit van de farma-activiteiten', aldus R. van Splunder van de Industrie- en Voedinbgsbond CNV.

De bonden hebben bij de leiding van Gist-brocades aangedrongen op garanties voor de werkgelegenheid bij het overblijvende deel van het concern. Zij vinden dat de basis van Gist-brocades langzamerhand 'wat smal' wordt. De inkrimping moet in de loop van volgend jaar haar beslag krijgen. Bij Gist-brocades in Nederland werken dan nog ongeveer 1700 mensen.

Gist-brocades maakte de voorgenomen verkoop van de farma-divisie (bedrijfsresultaat vorig jaar 20 miljoen gulden op een omzet van 240 miljoen) aan Yamanouchi eind oktober bekend. Het Delftse biotechnologiebedrijf beschouwt de divisie, waarvan het hoofdkantoor in Leiderdorp is gevestigd, niet langer als kernactiviteit. Vorig jaar werd het belang van vijftig procent in de farmaceutische groothandel Brocacef al afgestoten.