Ziekenhuis hoeft behandeling niet te vergoeden

ROTTERDAM, 16 nov. Het academisch ziekenhuis Dijkzigt in Rotterdam hoeft geen vierduizend gulden te betalen aan vrouwen die in 1988 een besmetting met hepatitis-B (een ernstige vorm van geelzucht) opliepen tijdens een behandeling voor 'reageerbuisbevruchting'. De rechtbank in Rotterdam heeft een verzoek van een van de vrouwen om de kosten van de behandeling terug te betalen afgewezen. Volgens de rechtbank kan het ziekenhuis niet aansprakelijk worden gesteld voor het leveren van 'een ondeugdelijk produkt'. Ondanks de besmetting was de behandeling geslaagd. Van de 79 vrouwen kregen er 33 een baby, hetgeen niet van het gemiddelde afwijkt. In het besluit is meegewogen dat de vrouwen een schadevergoeding hebben ontvangen voor de door hen geleden materiele en immateriele schade. Begin 1988 is bij de bereiding van het kweekmedium voor de reageerbuisbevruchting besmet donorbloed gebruikt. Hierdoor kwamen 177 vrouwen in aanraking met het virus, van wie er 79 besmet raakten.