VS zijn voorbereid op noodhulp aan Moskou

WASHINGTON, 16 nov. De Amerikaanse regering treft voorbereidingen om de komende winter in noodgevallen voedsel en medicijnen aan de Sovjet-Unie te kunnen leveren. Dit hebben Amerikaanse functionarissen gisteren gezegd.

Naar verwachting zal de Amerikaanse president Bush de zaak nader bespreken met Sovjet-leider Gorbatsjov tijdens de aanstaande zitting van de Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (CVSE) in Parijs.

Washington gaat ervan uit dat de Sovjet-Unie geen speciale hulp nodig heeft wanneer de toestand in het land kalm blijft. De oogst van dit jaar in de Sovjet-Unie is goed geweest en er zijn ruime voorraden aangelegd. Wel zijn er grote problemen met het vervoer van het voedsel. Veel voedsel bereikt uiteindelijk niet de markt omdat het al is weggerot.

Slechts wanneer de etnische onrust in het land uit de hand mocht lopen, zou volgens de functionarissen de noodzaak van hulp kunnen ontstaan. 'Het is een gespannen moment, en niemand weet of er de een of andere harde confrontatie zal zijn', zei een functionaris in Washington.

Intussen heeft de Duitse bondskanselier Kohl gisteren tijdens een toespraak in de Bondsdag, waarin hij verslag uitbracht van het recente bezoek van Gorbatsjov aan Duitsland, de Sovjet-Unie economische hulp toegezegd. Minister van buitenlandse zaken Genscher riep de Westerse landen op meer te doen om Gorbatsjovs economisch hervormingsprogramma te doen slagen.

De Britse regering trekt tachtig miljoen gulden uit voor een economisch opleidingsprogramma dat bestemd is voor Sovjet-burgers die actief zijn op het terrein van de landbouw, de energievoorziening, kleine bedrijven en de financiele dienstverlening. Dat heeft de Britse minister van buitenlandse zaken, Douglas Hurd, gisteren bekendgemaakt. (AP, Reuter)