Text Lite is dood, leve Lite Vision

HOOFDDORP, 16 nov. De gebroeders Arie en Willem Hommel, oprichters van het high-tech bedrijf Text Lite (zaktelexen, lichtkranten) dat onlangs wegens falend management ter ziele ging, richten een nieuwe onderneming op die sterke overeenkomsten vertoont met hun opgedoekte onderneming. De Hommels werken daarbij nauw samen met het Taiwanese bedrijf Lite Vision Corp, een dochteronderneming van de componentenfabrikant Taiwan Liton. Dit bedrijf zou in eerste instantie met Text Lite samenwerken, maar werd om niet opgehelderde redenen deze zomer door de opvolgers van de gebroeders Hommel aan de kant gezet.

Dit heeft Arie Hommel (47) vanochtend desgevraagd bekend gemaakt. Hommel was sinds de oprichting in 1981 directie-voorzitter van Text Lite maar moest min of meer op last van het Amsterdamse beursbestuur deze zomer aftreden.

De Hommels krijgen, samen met nog vier andere Nederlandse medewerkers, een belang van veertig procent in het nieuwe high-tech bedrijf, dat luistert naar de naam Lite Vision International. De Taiwanezen krijgen zestig procent van de aandelen. Behalve de twee roemruchte broers komen nog drie andere mensen van het vroegere Text Lite het nieuwe bedrijfje versterken. Arie Hommel sluit niet uit dat dit er op termijn nog meer zullen worden.

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat de nieuwe vennootschap notering krijgt aan de effectenbeurs. De Hommels, die hun toen nog succesvolle Text Lite in 1984 naar de Amsterdamse beurs brachten, hebben geen gelukkige herinneringen aan de beurs. Zo kregen ze enkele jaren geleden een berisping wegens handel met voorkennis in eigen aandelen, al voegde de beurs daar later aan toe dat deze voorkennis niet tot geldelijk gewin had geleid). Daarvoor werd Text Lite eind vorig jaar in het strafbankje van Beursplein 5 gezet. Ten slotte haalde de Vereniging van Effectenhandel het fonds onlangs helemaal uit de handel, een unieke gebeurtenis voor Nederlandse begrippen.

Het nieuwe bedrijfje legt zich toe op de eind assemblage en de verkoop van lichtkranten uit de stal van het Taiwanese Lite Vision Corp. Het bedrijf verkoopt bovendien faxmachines van het merk Zikom, ook uit het assortiment van Taiwan Liton. De nieuwe onderneming houdt zich overigens verre van de produktie en verkoop van zaktelexen, ooit het paradepaardje en de cash cow van Text Lite maar later door zwaar tegenvallende verkopen de grote verliespost van het teloorgegane Amsterdamse high-tec bedrijf.

De Taiwanees J. Tang, president van Lite Vision Corp, wordt president-directeur van de nieuwe vennootschap, Willem Hommel (49) wordt general manager en Arie Hommel adviseur. In de raad van commissarissen zal onder anderen een nog niet nader genoemde Taiwanees zitting hebben. 'Verder zijn we nog bezig om er een goede Nederlandse commissaris bij te betrekken.'

Dat de Hommels nu met deze Taiwanezen in zee gaan, kan achteraf geen verwondering wekken. De broers doen al tien jaar zaken met de Taiwanezen, hebben destijds bij Text Lite veel Taiwanese lichtkranten afgenomen en waren eigenlijk van plan om bepaalde dochterondernemingen van Text Lite (die voor lichtkranten en die voor ... .) nauw te laten samenwerken met Taiwan Liton Electronic Company.

    • Geert van Asbeck