Talisman no. 21

Laatst lag ik in mijn bed. Ik moest opstaan. Maar ik bleef nog even liggen. Mijn voet woelde in het gebied waar de dekens en lakens van een goed ingestopt bed in de ochtend een beetje in een zak hangen. Mijn voet voelde iets in dat gezellige hoekje waar je tenen een warm hutje hebben tegen de bedrand aan. Mijn voet voelde een spritserig krakerig plastikkig dingetje met twee rijen rare dopjes, voor elke teen een. Ik pakte het tussen mijn grote teen en mijn wijsteen, en bracht het voorzichtig naar boven. Duim en wijsvinger pakten de buit uit de voetklem, en haalden het boven de dekens.

'Hoe kwam dat drukzilver in m'n maaf?' vroeg ik mij af.

De dekenzak aan het voeteneind heb ik maaf genoemd, omdat het ding nog geen naam had en omdat maaf nog niks betekende. Zo noem ik het stripje zilverachtig plastic waar tien asperientjes of keeltabletjes in zitten, die je er dan doorheen moet drukken, altijd een drukzilvertje.

Er zijn een miljard dingen in de wereld en maar een miljoen woorden. Dus hebben veel dingen dezelfde naam, en hebben sommige dingen geen naam. Bedenk een naam voor een jongen met een oorbel, voor een strippenkaartstempelaar, voor het ijzeren oor van een fietsenrek waar je slot doorheen gaat, voor het geluid van een pak yoghurt dat op de grond spat. Of verzin een woord voor iets anders dat nog geen naam had. Stuur het naar Talisman, NRC Handelsblad, Paleisstraat 1 in Amsterdam en win de prijs omdat je het beste woord bedacht.

Oplossing Talisman no. 20

Veel oplossingen dit keer. Laura van der Veen bedacht voor WIND: Waait In Nederland Dagelijks en voor PUBER: Puisten Uitknijpen Bleren En Raaskallen. Janneke Robers stuurde ook mooie oplossingen, voor KRANT: Korte Regels Allemaal Niet Terzake. En voor SERVET: Stevig En Rein Voor Elke Tafelgebruiker. Maar de mooiste woorden hadden Barbara (9 jaar) en Karlijn (10 jaar) uit Castricum. Zij vonden PAKPAPIER: Pakt Alles Keurig Per Afdeling Precies In En Ritselt en BALLON: Blijft Altijd Lucht Lek Of Niet. Barbara en Karlijn krijgen de prijs.