Spoorwegen vervoeren VS-materieel voor Golf

ROTTERDAM, 16 nov. De Nederlandse Spoorwegen beginnen volgende week met het transport van Amerikaanse legermaterieel vanuit Duitsland naar de Rotterdamse haven, vanwaar het per schip naar de Golf wordt vervoerd. Voor het transport zijn tussen volgende week en eind december 150 treinen van elk ongeveer 30 wagons nodig. Met de order is volgens een NS-woordvoerder 'een aangenaam bedrag' gemoeid.

Het vervoer door de NS maakt deel uit van de Amerikaanse operatie om de troepen in de Golf te versterken met Amerikaanse eenheden uit West-Europa. In totaal zullen twee divisies, aangevuld met onder andere artillerie- en logistieke eenheden, vanuit Europa naar de Golf worden gebracht. Een deel wordt via Belgie verscheept. Volgens het Nationaal Territoriaal Commando in Gouda, dat het transport in Nederland begeleidt, gaat het om 'vele honderden tanks en andere rupsvoertuigen, enkele duizenden voertuigen op wielen en een paar honderd containers.'

Het railtransport zal 's nachts gebeuren omdat de dienstregeling dit overdag niet toelaat. Het Rotterdamse containeroverslagbedrijf ECT zal het materieel op schepen laden. Voor het transport naar de haven zullen ook binnenschepen worden gebruikt. Amerikaanse helikopters zullen mogelijk zelf naar vliegbasis Valkenburg vliegen en van daar naar Rotterdam worden gebracht, aldus een leger-woordvoerder. Maandag worden in Mainz nadere afspraken over de uitvoering gemaakt met de Spoorwegen en de Amerikaanse leger-autoriteiten.