Roman van succesauteur geweigerd

NEW YORK, 16 nov. De Newyorkse uitgeverij Simon en Schuster heeft een maand voor de aangekondigde verschijningsdatum besloten de derde roman van succesauteur Bret Easton Ellis niet te publiceren. Over dit boek, American Psycho getiteld, circuleren al een paar weken wilde verhalen. De hoofdpersoon is een jonge, aantrekkelijke, succesvolle zakenman op Wall Street, die zijn vrije tijd doorbrengt als seriemoordenaar: huisdieren, kinderen, collega's, daklozen, vrouwen, ze worden op overwegend sadistische wijze om het leven gebracht.

Een aantal redacteuren van Simon en Schuster toonde zich ontstemd over de inhoud van de roman, waarvan kopieen in New York circuleerden. Sommige vrouwelijke redacteuren waren vooral razend vanwege Ellis' beschrijvingen van wreedheden tegen vrouwen.

Het is zeer uitzonderlijk dat een boek in zo'n laat stadium nog wordt geweigerd. Het manuscript was ingeleverd, een eindredacteur had het geredigeerd en er was een ontwerp voor het omslag gemaakt, zij het door iemand anders dan George Corsillo, de kunstenaar die de omslagen voor Ellis' eerdere twee boeken had gemaakt. Deze keer had Corsillo de opdracht teruggegeven omdat hij van het manuscript walgde. Het boek moest nog alleen worden gedrukt voordat het naar de boekhandels zou worden gestuurd.

Richard Snyder, voorzitter van de raad van commissarissen van Simon en Schuster, verklaarde gisteren dat de uitgever besloten had American Psycho niet uit te geven 'omdat het niet het soort boek is dat Simon en Schuster bereid is te publiceren, hoewel Bret Easton Ellis een schrijver is die serieus moet worden genomen en wij zijn vorige twee boeken wel hebben uitgegeven.'

Opmerkelijk was dat hij niet attent was gemaakt op de mogelijk controversiele inhoud van American Psycho door de map met 'manuscripten van de herfstaanbieding' op de uitgeverij door te lezen, maar door bladen als Time Magazine en Spy, waarin recensie-achtige stukken verschenen, voordat het boek zelfs maar was gedrukt.

Bret Easton Ellis, wiens naam vaak in een adem wordt genoemd met Jay McInerney en Tama Janowitz (gedrieen gelden ze als de 'bratpack' onder de moderne Amerikaanse schrijvers), had vijf jaar geleden een internationale bestseller met zijn debuut Less Than Zero over het door hard drugs en lege seks getekende leven van welgestelde adolescenten in Californie. In de Washington Post betoonde de 26-jarige schrijver zich zwaar geschokt. Hij noemde de voortijdige publikaties in de pers over zijn boek hetzerig en stelde dat van de 400 bladzijden in American Psycho er misschien 40 aan onaangenaam geweld werden besteed.

In een reactie wijst het Authors Guild op het gevaar dat grote mediaconcerns invloed uitoefenen op het beleid van voorheen onafhankelijke uitgevers. Simon en Schuster is eigendom van de filmmaatschappij Paramount. Ellis spreekt het vermoeden uit dat het hoofd van Paramount, Martin Davis, druk heeft uitgeoefend op uitgever Snyder.