Reserveringsystemen voor vliegreizen werken samen

ROTTERDAM, 16 nov. Het Europese Amadeus en het Amerikaanse Sabre gaan hun reserveringssystemen voor vakantie- en vliegreizen samenvoegen. Amadeus en Sabre willen daarmee inspelen op de toenemende vraag van vooral reisbureaus en luchtvaartmaatschappijen via electronische systemen toegang te hebben tot het wereldwijde aanbod van reizen. Vandaag hebben beide organisaties daarvoor een samenwerkingsovereenkomst gesloten.

Amadeus is het grootste distributiesysteem voor reizen in Europa en is eigendom van Air France, Iberia Airlines, Lufthansa en het Scandinavische SAS. Sabre, een werkmaatschappij van American Airlines, is het grootste gecomputeriseerde reserveringssysteem ter wereld.

Amadeus en Sabre gaan in de eerste fase van hun samenwerking de reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen die al op hun respectievelijke systemen zijn geabonneerd met elkaar verbinden. Vervolgens zullen de reserveringsorganisaties ter ondersteuning van hun gezamenlijke produkt hun marketingorganisaties in Europa, Afrika en een aantal landen in het Midden-Oosten samenvoegen. Verder gaan de organisaties de technologie onwikkelen die nodig is om met de reserveringssystemen concurrerend te kunnen opereren.

Galileo is de Europese concurrent van Amadeus. In die organisatie heeft de KLM een belang van tien procent. De andere deelnemers in Galileo zijn British Airways, Swissair, Alitalia en de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airways. Ook heeft KLM een belang van tien procent in Covia, het door United Airlines voor de Amerikaanse markt ontwikkelde reserveringssysteem.

De verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben abonnementen op elkaars reserveringsorganisaties om daarmee de consument ook aansluitende, niet door hen zelf geexploiteerde vluchten aan te kunnen bieden.