Pentekening Van Gogh breekt record

NEW YORK, 16 nov. Een stilleven van een vaas met korenbloemen en klaprozen, geschilderd door Vincent van Gogh in 1890, is gisteren tijdens een veiling bij Christie's in New York niet verkocht. De bieding bleef haperen bij 9,5 miljoen dollar, waarmee de verkoper, een galerie uit Buffalo, geen genoegen nam. De waarde was tevoren geschat op tussen de twaalf en de zestien miljoen dollar.

Speculaties over het instorten van de markt voor Van Gogh werden dezelfde avond weersproken doordat de verkoop van een van zijn pentekeningen nieuwe records brak. De bloementuin, vervaardigd door Van Gogh in Arles in augustus 1888, ging voor de prijs van 8.360.000 dollar over in onbekende handen en werd daarmee de duurste tekening uit de kunstgeschiedenis. Tot dan toe was Raphaels tekening van een mannehoofd met 4,7 miljoen dollar die eer voorbehouden. (AFP/Reuter)