Parlement India bepaalt lot premier

NEW DELHI, 16 nov. Het Indiase parlement stemt vandaag over de regering van de nieuwe premier Chandra Shekhar. De premier kan in de 524 leden tellende Lok Sabha rekenen op de steun van zijn eigen afgesplitste Janata Dal-factie (56 zetels), terwijl de Congres-partij van Rajiv Gandhi, met 212 zetels de grootste politieke formatie, naar verwachting Shekhar met gedoogsteun aan een meerderheid zal helpen.

Skekhar is de opvolger van zijn voormalige partijgenoot V. P. Singh die vorige week aftrad nadat hij het vertrouwen van het parlement had verloren. Shekhar had daarvoor een scheuring bewerkstelligd in Singhs Janata Dal Partij. De aanleiding tot de kabinetscrisis vormden de religieuze conflicten, die de afgelopen weken in India aan ten minste 200 mensen het leven hebben gekost.

Waarnemers zijn zeer sceptisch over de kansen van Shekhars minderheidsregering, die in feite steunt op slechts 10 procent van de parlementariers. De Congrespartij kan haar gedoogsteun intrekken op elk geschikt moment en zal dat volgens sommigen binnen enkele maanden doen.

De hoofdstad New Delhi was de afgelopen dagen het toneel van nieuwe religieuze botsingen. Woensdag hielden naar schatting 15.000 moslims en sikhs een gezamenlijke bijeenkomst in een moskee in de wijk Sadar Bazaar uit protest tegen acties van de fundamentalistische hindoes tegen religieuze minderheden in India. Groepen moslims gingen na de bijeenkomst de buurt in en koelden hun woede op hindoes, die vervolgens wraak namen.

Gisteren gingen hindoes en moslims elkaar ondanks een uitgaansverbod in de buurt, opnieuw te lijf, met stokken, messen, stenen en flessen. De politie schoot traangasgranaten af om de menigte te verspreiden en toen dat niet hielp werd met scherp geschoten. Sinds woensdag zijn bij het geweld in New Delhi zeker zeven mensen gedood en enige tientallen gewond geraakt. (AP, Reuter)