Mubarak wil nog geen militaire actie in Golf

KAIRO, 16 nov. De Egyptische president Mubarak heeft de Verenigde Staten gevraagd de eerste twee of drie maanden geen militaire actie tegen Irak te ondernemen om vredespogingen een kans te geven. Mubarak, die zeker 20.000 man troepen naar Saoedi-Arabie heeft gestuurd en Washingtons beste Arabische bondgenoot is, heeft dat gezegd tegen Egyptische journalisten die de afgelopen dagen met hem mee zijn gereisd naar Libie en Syrie, aldus in Kairo uitkomende kranten. Hij keerde gisteren in Egypte terug.

Bij zijn aankomst in Kairo zei de president gisteren overigens geen nieuwe ideeen te hebben voor een regeling van de crisis rondom de Iraakse bezetting van Koeweit. 'Ik heb geen oplossingen op zak. Als iemand een idee voor een oplossing heeft, moet hij daarmee te voorschijn komen. We willen helpen. We willen geen oorlog voeren', zei hij.

Mubarak onderstreepte dat de Arabische anti-Iraakse alliantie intact zal blijven zolang de Golfcrisis onopgelost blijft. 'De oorzaak is nog dezelfde', zei Mubarak, 'dus de alliantie zal nooit uiteenvallen.'

De dag tevoren hadden Mubarak en zijn Syrische ambtgenoot Hafez al-Assad Irak ervan beschuldigd elke politieke oplossing gericht op herstel van de oude situatie in Koeweit te dwarsbomen. In een verklaring die werd uitgegeven na afloop van hun besprekingen stelden ze met name dat Bagdad door de voorwaarden die het had gesteld de Arabische topconferentie onmogelijk had gemaakt die de Marokkaanse koning Hassan II heeft voorgesteld als 'laatste kans' om een oorlog in de Golf te voorkomen. Irak heeft onder andere geeist dat eerst de resoluties van de top van Kairo van 10 augustus, waarin de Iraakse invasie van Koeweit werd veroordeeld en werd besloten tot het sturen van troepen naar Saoedi-Arabie, worden ingetrokken. (Reuter, AFP)