Milieuvriendelijk huis heeft gras op het dak

DEN BOSCH, 16 nov. Nu zien de daken er nog als een glad, groen tapijt uit. Maar dat zal snel veranderen in een onregelmatige, woeste begroeiing. In Haarlem worden 35 milieuvriendelijke woningen gebouwd, waarvan de dakbedekking van gras het meest opvalt. Toekomstige bewoner Jacqueline Brandsma kreeg van kennissen reacties als 'Zet je er een geit op?' of 'Heb je al een grasmaaier?' 'In het begin is het even wennen maar nu vind ik het erg leuk. Het is een heel vrolijk gezicht', zegt ze.

Om milieuvriendelijk te bouwen is het niet nodig hoge bedragen uit te geven, als je tenminste geen compost-toilet of houten vloer aanlegt. Architect van de 35 Haarlemse huizen, R. Pijnenborgh uit Den Bosch, meent dat het bouwen van een huis met milieuvriendelijke materialen ongeveer vijftien procent duurder is dan gewoon bouwen. De extra kosten vallen weer weg tegen de energie- en materiaalbesparing. Pijnenborgh sprak deze week in Tilburg op een symposium over milieuvriendelijk bouwen. Hij ontwerpt al jaren dit soort huizen. In Den Bosch zijn onlangs 26 van zijn woningen opgeleverd, die qua huurprijs allemaal binnen de woningwet-sector vallen. In Haarlem is een gedeelte van de huizen zowel premie C-koopwoning. Die kosten 147.750 gulden. Om het prijsverschil met 'normale' woningbouw van 15 procent te overbruggen, heeft de gemeente Haarlem de grondprijzen verlaagd.

Milieuvriendelijk bouwers passen materialen toe die het milieu zo min mogelijk belasten, zoals leem, baksteen en naaldhout. Ook belangrijk is de isolering die energiebesparing oplevert. Daaraan voldoet de dakbedekking van gras, die zowel voor schuine als platte daken geschikt is. Het gras groeit tot een lengte van twintig centimeter, breekt dan vanzelf af en zaait zich weer uit. De levensduur is in principe oneindig. Bewoners moeten regelmatig controleren of er geen boom op het huis ontstaat, verder onderhoud is niet nodig. Ze kunnen er zelfs een handje bloemenzaad op gooien. Het dak lijkt dan nog het meest op een bloeiende wegberm.

Belangrijker dan het bijzondere uiterlijk is dat de grasbedekking warmte anderhalf keer zo goed isoleert als pannen en ten minste twee keer zo geluidswerend is. Bovendien is het zware aardenpakket weinig windgevoelig en niet brandgevaarlijk. De grassprieten geven schaduw en houden stof vast. De prijs valt mee, vindt Pijnenborgh. Een grasdak op een normaal rijtjeshuis is 1.500 tot 2.000 gulden duurder dan een pannendak, aldus de architect. Een vierkante meter 'pannen' kost vijftig gulden, 'gras' kost negentig gulden per vierkante meter.

In de bouwwereld dringt volgens Pijnenborgh nog maar langzaam de noodzaak van milieuvriendelijk bouwen door: 'Men betitelt het vaak onterecht als experimenteel.' 'In tegenstelling tot Nederland zijn in Duitsland al duizenden milieuvriendelijke huizen gebouwd. Ik denk dat er de komende jaren ook hier veel verandert. De bouwwereld met al haar afval zal wel moeten, ' aldus de architect.