Mama gezocht

Janet/Allan Ahlberg: Veel geluk, baby. Uitg. Elzenga. Prijs fl. 23,50

Michel Gay: Rijden in een wagentje. Uitg. Gottmer. Prijs fl. 19,90

Sjoerd Kuyper: Robins zomer. Uitg. Leopold. Prijs fl. 24,90

Voor jonge kinderen betekent herhaling geen verveling, maar veiligheid en vreugde. Daarom zijn repeteer- en stapelverhaaltjes zo geliefd. Van Janet en Allan Ahlberg, die als weinig anderen de peuterpsyche weten te doorgronden verscheen Veel geluk, baby. Het is een lief en tegelijkertijd spannend verhaaltje van het soort, dat vaders en moeders met fantasie voor hun eigen kleine kind verzinnen. Het gaat over een bijzonder zielige ouderloze baby, die volledig voor zichzelf moet zorgen. 'Op een avond toen hij zichzelf naar bed bracht dacht hij opeens: 'Ik ben veel te klein om dat allemaal zelf te moeten doen. Ik heb een mama nodig.' ' Op het volgende plaatje stapt baby met dikke luierbillen en een koffertje de wijde wereld in. Een poes, een knuffelbeer, een opwindkip en een oude oom zien niets in het moederschap, maar ze helpen wel zoeken. De expeditie dreigt te stranden in een stortbui. Baby vergeet al zijn onafhankelijkheid en snikt om zijn mammie. 'Op dat moment kwam er een dame met een kinderwagen de hoek om. 'Word ik geroepen?' vroeg ze.' Op dezelfde manier wordt het gezin nog aangevuld met een paard, een konijn en een papa. En ze leefden ongetwijfeld nog lang en gelukkig, daarvoor hoef je alleen maar de tekening te bekijken waarop het gezelschap de 'high tea' geniet: voor het knetterend vuur hangen de natte kleren over een droogrekje, oom zit in een crapaud te lezen met beer aan zijn kousevoeten, poes spint, de theemuts is even truttig als moeders pantoffeltjes, maar de schoot die baby heeft gevonden is zichtbaar zacht en warm. Het werkelijkheidsgehalte van deze ode aan de geborgenheid zal voor veel hedendaagse kleuters gering zijn, maar wat is het prettig om je even te koesteren in zulke dampen van huiselijk geluk.

Ook in Rijden in een wagentje van Michel Gay is een klein mensje tijdelijk aan zijn lot overgelaten. Terwijl moeder op het gras verdiept is in een boek beleeft haar kindje spannende tijden met de wandelwagen. Achtereenvolgens willen, vlinder, kikker, eend, poes, vos en beer een eindje uit rijden. Wanneer de peuter over zijn toeren raakt van al dat wagentje-duwen bezorgt het beestengezelschap hem veilig terug bij moeder. Aardig is dat elk dier zich steeds laat verjagen door een groter beest met belangstelling voor de wagen, terwijl de hummel in hansop zelfs voor vos en beer niet bang is. Met dit boekje wordt de produktieve Franse illustrator Michel Gay in ons land geintroduceerd. Gay schept een vriendelijke pastelwereld, waarin de figuren ondanks hun karakteristieke zware belijning zeer beweeglijk en lichtvoetig zijn. En hun kleine avonturen zijn dienovereenkomstig.

Robins zomer van Sjoerd Kuyper is een verhaaltjesbundel voor kleuters. Anders dan de eigentijdse Hannes en Kaatje van Miep Diekmann, Tommie en Lotje van Jacques Vriens of Merel van Rindert Kromhout leeft Robin in een wereld zonder Lego en televisie, want hij woont in een dorp zo'n dertig, veertig jaar geleden. Robin klimt in bomen, vaart op een vlot door de sloot, mag helpen met hooien en luistert naar de sterke verhalen van opa, die ooit matroos was en bijna door de haaien werd opgevroten. De kleine vertellingen bevatten liefdevolle observaties van een jeugd die veel overeenkomsten vertoont met die van de schrijver. Daarbij laat Kuyper zich niet alleen maar wiegen op de aangename golven van de nostalgie, maar probeert hij consequent en met succes ervaringen op kleuterhoogte weer te geven. Zo is er de afschuw over de smaak van smeerkaas, de verbazing over een oom die gelijktijdig een sigaar en een pepermunt tot zich neemt, de heerlijkheid van het onder de lakens staan terwijl vader en moeder die opvouwen en de ontzetting over de gast die vol met de lepel in moeders prachtige puddingkonijn slaat, waar de luidruchtige volwassenen zich tranen om lachen. De taal is even rustig als het leven dat wordt beschreven, met simpele, mooie formuleringen: 'Het is stil in de wereld. De dingen slapen nog.' (Bij het opstaan voor dag en dauw). De gebeurtenissen zijn niet groot, maar zo intens beschreven dat ze gemakkelijk een paar decennia zullen weten te overbruggen.

    • Bregje Boonstra