Kamer houdt openbaar debat over rol geheim commando

DEN HAAG, 16 nov. Op initiatief van Groen Links houdt de Kamer woensdagavond een openbaar debat over de geheime organisatie die in tijd van bezetting burgers moet motiveren en communicatielijnen met de regering moet openhouden. De eenheid, die rechtstreeks onder de premier en de minister van defensie valt, heeft contacten met soortgelijke groepen in het buitenland.

De Kamer was tot nu toe niet niet op de hoogte van het bestaan van de organisatie die in de jaren '50 werd opgericht. De salarissen voor de tientallen medewerkers (burgers en oud-militairen) en operatiekosten kwamen uit een geheime pot. Groen Links beschikt over informatie dat de groep ook met particuliere middelen zou zijn gefinancierd.

Maandagavond werden de fractievoorzitters van de grote partijen door premier Lubbers en minister Ter Beek ingelicht, maar Groen Links drong dezelfde dag, gesteund door de PvdA, aan op openbaarheid. Ook CDA en VVD zijn nu voorstander van een openbaar debat. Vragen die de Kamer beantwoord wil zien zijn: waarom is de groep nog steeds actief, zij het op bescheiden wijze? Waarom zijn in het verleden geen vertrouwelijke mededelingen gedaan aan de vaste commissie voor inlichtingen en veiligheidsdiensten van de Tweede Kamer? Hoe ziet de organisatie eruit? Hoeveel medewerkers kent de groep nu nog op een moment dat het gevaar voor bezetting zo duidelijk is afgenomen?

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft premier Lubbers dat de organisatie geenszins te vergelijken is met soortgelijke groepen in het buitenland. In Italie kwam de organisatie Gladio vorige week in opspraak omdat leden ervan ook in vredestijd terreuracties zouden hebben ontketend om de communistische partij in Italie in diskrediet te brengen. Gladio zou nauwe banden hebben met de Amerikaanse geheime dienst CIA.