'Hesseltine trekt meer kiezers dan Thatcher'

LONDEN, 16 nov. Met Michael Heseltine in plaats van Margaret Thatcher aan het hoofd zouden de Conservatieven in Groot-Brittannie een veel grotere kans hebben de Labour-partij te verslaan bij verkiezingen. Dat blijkt uit een opiniepeiling die het dagblad The Times vandaag heeft gepubliceerd.

Als nu verkiezingen worden gehouden zouden de Conservatieven met Thatcher als leider slechts 41 procent van de stemmen behalen. Ze zouden daarmee verliezen van de socialisten, die zouden kunnen rekenen op 45 procent. Met Heseltine zouden de Conservatieven echter winnen. Ze behalen dan, aldus de peiling, 49 procent van de stemmen, tegen 39 procent voor de socialisten.

Het is voor het eerst in anderhalf jaar dat een opiniepeiling een nieuwe verkiezingsoverwinning voor de regerende Conservatieven voorspelt. In Groot-Brittannie moeten uiterlijk halverwege 1992 verkiezingen worden gehouden. Volgens politieke commentatoren kan de uitslag van de opiniepeiling twijfelende parlementsleden, vooral degenen die in hun kiesdistrict niet zeker zijn van een overwinning, ertoe aanzetten dinsdag op Heseltine te stemmen.

Een strijdbare Thatcher verklaarde gisteren in het parlement opnieuw dat ze de Conservatieve Partij wil blijven leiden. 'Na drie overwinningen bij algemene verkiezingen, leiding gevend aan de enige partij met een duidelijk beleid dat resoluut wordt uitgevoerd, ben ik van plan door te gaan', aldus de Britse premier. (Reuter)