'Groenen' Berlijn uit coalitie

BERLIJN, 16 nov. Uit protest tegen het politieoptreden tegen krakers eerder deze week hebben de Westberlijnse Groenen hier 'Alternative Liste' geheten besloten uit de coalitieregering met de SPD te treden. Zij kondigden dat gisteren na een partijvergadering aan, iets meer dan twee weken voor de verkiezingen voor een nieuw parlement voor de deelstaat Berlijn.

De Alternative Liste zal verder in het Westberlijnse parlement een motie van wantrouwen tegen de regerende SPD-burgemeester Walter Momper indienen. De rood-groene coalitie heeft twintig maanden bestaan het langste experiment met regeringsverantwoordelijkheid in de geschiedenis van de Groenen. Volgens waarnemers maakt de breuk in de coalitie de weg vrij voor de ook vroeger in (West-)Berlijn gebruikelijke 'grote' coalitie tussen SPD en CDU in Berlijn. SPD-burgemeester Walter Momper wil zich echter voor de verkiezingen niet op toekomstige coalities vastleggen.

Bij de ontruimingen en de daarmee verband houdende ongeregeldheden in Oost-Berlijn blijken deze week in totaal 227 politieagenten gewond te zijn geraakt.