Geen krediet Wereldbank voor Brazilie

WASHINGTON, 16 nov. Onder druk van de Verenigde Staten, Duitsland en Japan heeft de Wereldbank de goedkeuring van een lening van 450 miljoen dollar voor Brazilie voorlopig uitgesteld. De VS en Japan willen dat Brazilie eerst een regeling treft met zijn commerciele schuldeisers, bij wie Brazilie een betalingsachterstand heeft van acht miljard dollar.

Brazilie en de commerciele banken voeren al maanden strijd met elkaar. Washington oefent op de Wereldbank en de (IADB) druk uit om geen nieuwe kredieten voor Brazilie uit te schrijven. Daardoor moet Brazilie worden gedwongen met de banken een schuldenakkoord te sluiten. De Wereldbank en de Interamerikaanse Ontwikkelingsbank stellen zich op het standpunt dat Brazilie eerst een gebaar van goede wil moet laten zien, het land moet onmiddellijk 2,5 miljard dollar aflossen aan de banken. (Reuter)