Collectie van Greta Garbo brengt 20 miljoen dollar op

ROTTERDAM, 16 nov. Een veiling bij Sotheby's in New York van de kunstcollectie en inventaris van de eerder dit jaar overleden actrice Greta Garbo heeft in drie dagen ruim twintig miljoen dollar opgebracht. De belangstelling voor de veiling en de catalogus van 65 dollar was groot, maar onder de circa duizend aanwezigen waren meer nieuwsgierigen en souvenirjagers dan serieuze kopers. Tevoren was de waarde van de Garbo-collectie door buitenstaanders geschat op dertig miljoen dollar.

Een van de vier impressionistische schilderijen die werden geveild, Renoirs Secret, haalde niet de verwachte opbrengst van twee tot drie miljoen dollar: het werk bleef onverkocht. De filmster bezat drie Renoirs, die ze in 1942 in een week bij drie verschillende galeries kocht.

Een kunstkenner noemde Garbo in The Journal of Art 'geen serieuze verzamelaarster, maar een welgestelde dame met verfijnde smaak'. Haar voorkeur zou zijn uitgegaan naar bloemen, kinderen, vogels, dieren en vooral alles in kleur, waarbij roze, zalm en groen favoriet waren.