Bromfietsen verontrust verzekeraars

DEN HAAG, 16 nov. Ook snorfietsers moeten een helm gaan dragen. Dat is een van de 'ingrijpende' maatregelen, die de Vereniging van Automobielassuradeuren (NVVA) bepleit om een eind te maken aan de onrustbarende stijging van het aantal bromfietsongevallen in Nederland met dodelijke afloop.

De NVVA heeft , zo maakte de overkoepelende organisatie gisteren bekend, de verzekeraars geadviseerd de premie voor de WA-verzekering van bromfietsen met versnelling volgend jaar te verhogen van 321 naar 445 gulden per jaar.

Vorig jaar kwamen 131 bromfietsers en bromfietspassagiers om in het verkeer op een totaal van 1.456 verkeersdoden. Ook raakten 12.293 bromfietsers gewond op een totaal van 50.298 gewonden in het verkeer.

Het aantal doden per 100.000 bromfietsers stijgt sterk. Ten opzichte van 1984 steeg het aantal doden vorig jaar met 42 procent en het aantal gewonden met 52 procent. Van deze slachtoffers behoorde 50 procent tot de leeftijdsgroep van 16 tot 21 jaar. Het aantal letsels is in deze leeftijdsgroep drie keer zo hoog als in de leeftijdsgroep daarboven.

Om aan de groei van het aantal ongevallen een eind te maken, zijn volgens verzekeraars ingrijpende maatregelen nodig. Het plan van minister Maij-Weggen (verkeer) om een verplicht theorie-examen in te voeren voor de jonge bromfietser noemt de NVVA een eerste stap in de goede richting.