Aziaten bij Iraakse grens vast

BAGDAD, 16 nov. Ongeveer 1.000 Aziatische vluchtelingen uit Koeweit zitten al meer dan een maand vast aan de Iraakse kant van de grens met Turkije. De Iraakse autoriteiten weigeren hun auto's door te laten omdat die Koeweitse nummerplaten hebben. Krachtens een van 9 oktober daterend decreet moeten alle Koeweitse auto's Iraakse nummerplaten hebben. Omwisseling is alleen in Koeweit mogelijk, wat voor deze groep vluchtelingen in de praktijk omogelijk is.

Het betreft 400 Indiers en meer dan 600 Pakistanen, Sri-Lankezen, Bengalen en Filippijnen, die met 350 auto's bij Zakho staan, 450 kilometer ten noorden van Bagdad. Onder hen zijn vrouwen en kleine kinderen. Hun situatie wordt steeds nijpender nu de beginnende winter kou en regen als voorbode van sneeuw brengt.

De vluchtelingen weigeren volgens Aziatische diplomaten hun voertuig op te geven omdat dit samen met de eigendommen die ze erin hebben kunnen meenemen, het enige is dat ze nog over hebben. De betrokken ambassades hebben tot dusverre geen toestemming van Bagdad gekregen vertegenwoordigers naar de vluchtelingen te sturen. De Indiase ambassade is er niettemin in geslaagd voedsel ter plaatse te krijgen. (AFP)