Amsterdam wacht op cijfers VS

AMSTERDAM, 16 nov. De Amsterdamse effectenbeurs nam vandaag weer eens een afwachtende houding aan. Ditmaal naar aanleding van de Amerikaanse handels- en inflatiecijfers die later op de dag zouden worden gepubliceerd en waarover men overigens niet al te optimistisch was. Tokio en New York sloten lager.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op het Damrak bleven al met al dicht bij huis, zij het dat de winsten enigszins de overhand hadden bij een weer matige handel. Daardoor boekte de stemmingsindex in de loop van de ochtend toch nog een winstje van 0,2 punt op 95,7.

Koninklijke Olie zakte 90 cent weg naar fl. 127,90. Nationale-Nederlanden zette de opmars van de afgelopen dagen voort met twee kwartjes op fl. 50,80. Fusiepartner NMB Postbank was drie dubbeljes beter op fl. 41,90. Amev, die de laatste definitieve stappen heeft gezet op de weg naar een volledige fusie met de Belgische AG-groep, noteerde ook fractioneel beter. De derde grote verzekeraar Aegon, nog steeds zonder partner, moest echter fl. 1,90 prijsgeven op fl. 106,80. In positieve zin viel nog Wessanen op, die fl. 1,40 aan de koers toevoegde op fl. 61,70.

HES Beheer, die nadrukkelijk het op komst zijn van een bod op de aandelen heeft tegengesproken, werd fl. 1,10 lager geadviseerd op fl. 47,20. Schuitema ging fl. 50 lager op fl. 1700 tevergeeefs in de aanbieding. Bandenfabrikant Pirelli verloor twee kwartjes op fl. 20,10 en Inter/View twee dubbeltjes op fl. 4,30. Goudsmit moest een rijksdaalder terug naar fl. 39. Ook lokale fondsen als Bols, Geveke en Verto lagen gedrukt. Op de parallelmarkt trok Dico een gulden aan naar fl. 98,50.

TOKIO - Op de beurs van Tokio zijn de koersen voor de derde achtereenvolgende dag gedaald. Het Nikkei-koersgemiddelde van 225 fondsen accepteerde vandaag een verlies van 315,85 punt op 23.171,63. Gisteren zakte de index nog met 449,96.

De handel was dun met een omzet van maar 300 miljoen aandelen tegenover een omzet donderdag van eveneens 300 miljoen aandelen. De achteruitgang van het Nikkei-gemiddelde werd veroorzaakt door de lagere sluiting op Wall Street. Elektronica-aandelen van NEC en Pioneer waren in de aanbieding door negatieve berichten over de economische vooruitzichten. De staal-, scheepsbouw- en autosectoren moesten eveneens verliezen accepteren.

NEW YORK - De effectenbeurs in New York is gisteren lager gesloten. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele fondsen daalde met 14,60 punten naar 2545,05. De omzet kwam uit op een bescheiden totaal van 149 miljoen aandelen.

De beurshandel had al vanaf de opening te kampen met een licht gedaalde obligatiemarkt en een flauwe termijnmarkt, die de beursbarometer meteen op een verlies van veertien punten zetten. Het uitblijven van de lang verwachte renteverlaging in de VS en de algemene malaise in de Amerikaanse economie hielden de Dow Jones de gehele dag in de min.

Op de valutamarkt in New York ging de dollar nog iets omlaag. Tegen het einde van de handel stond de Amerikaanse munteenheid op fl. 1,6640 tegenover een slotkoers van fl. 1,6655 in Amsterdam. (ANP)