Amerikanen en Saoediers testen coordinatie

WASHINGTON/ BAGDAD, 16 nov. Amerikaanse en Saoedische troepen zijn gisteren de oefening Dreigende Donderslag begonnen, de eerste gemeenschappelijke oefening in Saoedi-Arabie sinds het begin van de Golfcrisis.

Ongeveer 1.100 Amerikaanse en Saoedische vliegtuigen en helikopters zijn betrokken bij Dreigende Donderslag, en bijna evenveel mariniers die een landingsoefening houden. Voorts nemen 16 schepen, waaronder het vliegdekschip Midway, deel aan de zesdaagse oefening, die zich volgens een Amerikaanse woordvoerder afspeelt in het oosten van Saoedi-Arabie op 150 kilometer van Koeweit. Doel is onder andere de coordinatie tussen Amerikanen en Saoediers, in het bijzonder in de lucht, te testen. Een Amerikaanse marinewoordvoerder onderstreepte dat de naam van de oefening geen bijzondere betekenis heeft. Voor zijn vertrek voor een rondreis door Europa en het Midden-Oosten onderstreepte Bush gisteren nog altijd uit te zijn op een vreedzame oplossing van de Golfcrisis. 'Maar ik zal geen enkele concessie doen Nee, er zal geen compromis zijn met dit soort agressie.' De opbouw van de geallieerde militaire macht in het Golfgebied noemde hij 'een duidelijk teken aan Saddam Hussein we zijn dodelijk serieus wat betreft uw ontruiming van Koeweit'.

Saddam zelf onderstreepte gisteren eens te meer bereid te zijn over alle zaken in de Golf met inbegrip van Koeweit te praten, maar alleen als Bush niet langer Iraks 'capitulatie (de ontruiming van Koeweit) als voorwaarde' stelt. In een vraaggesprek met de televisiemaatschappij ABC herhaalde hij voorts zijn buitenlandse gijzelaars te willen vrijlaten als de VS beloven geen geweld te gebruiken.

In een vraaggesprek met de New York Times riep Sovjet-afgezant Jevgeni Primakov op nog te wachten met de indiening van een resolutie in de Veiligheidsraad die voorziet in het gebruik van geweld tegen Irak, en meer tijd te geven aan de speurtocht naar een vreedzame oplossing. Maar, voegde hij eraan toe, als zo'n initiatief faalt, moet de Veiligheidsraad niet alleen zo'n resolutie goedkeuren maar moet ook onmiddellijk een militaire actie worden uitgevoerd.

Een hoge Amerikaanse functionaris die gisteren met minister van buitenlandse zaken Baker naar Brussel reisde zei dat de VS nog deze maand zo'n resolutie aangenomen willen krijgen, nu Washington de raad voorzit. Op 1 december neemt Jemen het voorzitterschap over, wat de zaak ernstig zou bemoeilijken. (Reuter, AFP, DPA, AP)