Agassi riskeert uitsluiting

FRANKFURT, 16 nov. Ivan Lendl, Boris Becker, Andre Agassi en Stefan Edberg hebben zich reeds geplaatst voor de halve eindstrijd van de ATP Tour-finale in Frankfurt. Ivan Lendl bereikte voor de elfde keer de laatste vier van dit tennistoernooi. De 30-jarige Tsjechoslowaak plaatste zich via een simpele zege (6-4, 6-1) op Andres Gomez uit Ecuador.

Becker en Agassi volgden het voorbeeld van Lendl. Becker behaalde zijn tweede overwinning door de Oostenrijker Muster met 7-5, 6-4 te verslaan. In de ontmoeting tussen Lendl en Becker van vanavond gaat het om 50.000 dollar voor de overwinning in de groep en 50 ATP-punten. Agassi overtroefde Emilio Sanchez volledig en stond binnen korte tijd weer in de kleedkamer (6-0 6-4). Door de overwinning werd zijn landgenoot Sampras kansloos voor een plaats bij de laatste vier.

Overigens werd er gisteren op de derde speeldag in Frankfurt langer gepraat dan getennist. Een van de onderwerpen was het Grand Slam Cup-toernooi, dat half december in Munchen wordt gehouden. Het prijzengeld van zes miljoen dollar (10,5 miljoen gulden) heeft bij menig speler gevoelens van irritatie opgewekt. Boris Becker, John McEnroe en Mats Wilander weigeren in de Beierse hoofdstad mee te doen. Agassi sloot zich gisteren in Frankfurt bij het drietal aan.

De spelersvakbond ATP ging daarop in beraad. Het aantal afzeggingen

pt uit de hand. De ATP heeft de mogelijkheid tot het nemen van sancties. Aan de afzeggers kan een boete worden opgelegd van 25.000 dollar. Wat zwaarder weegt, is dat de organisatoren van de Grand-Slamtoernooien (Parijs, Londen, New York, Melbourne) er toe kunnen overgaan betrokken spelers voor een of meer van de vier evenementen te weren. Becker, McEnroe en Wilander lopen overigens dat gevaar niet, aangezien zij op tijd hebben laten weten niet naar Munchen te komen.

Agassi is evenwel te laat met zijn afmelding. De ATP overweegt een voorbeeld te stellen en de Amerikaan inderdaad een schorsing op te leggen. Vooral omdat Sampras en Gomez ook al hebben laten doorschemeren grote bezwaren te koesteren tegen de gala-voorstelling in Munchen. Het tweetal heeft verklaard binnen twee weken een beslissing te nemen. De ATP besloot gisteren de wekelijkse afzeggingen op het laatste moment harder aan te pakken. De vakbond verscherpte de sancties. Spelers die later dan vrijdag 12.00 uur afzegggen voor een toernooi dat de daaropvolgende maandag begint, kunnen rekenen op hoge boetes en, indirect, verlies van ATP-punten, wat van directe invloed is op de plaats op de wereldranglijst.

Volgens de vakbond worden de toppers, de nummers een tot en acht op de ranglijst, te zwaar belast. De acht zijn volgend jaar niet verplicht aan elf ATP-toernooien deel te nemen, maar aan tien. De ATP was ontvankelijk voor het argument van de tennissers dat de verplichting van elf toernooien voor een topspeler aanmerkelijk zwaarder weegt dan voor biojvoorbeeld een speler rond de vijftigste plaats. (Reuter)