Winst Siemens zes pct hoger

ROTTERDAM, 15 nov. Het Duitse elektronica-concern Siemens heeft in het eind september afgesloten boekjaar bijna zes procent meer winst behaald dan in het voorgaande boekjaar. Het jaarlijkse dividend van Siemens stijgt met vijftig pfennig tot dertien mark per aandeel.

Siemens maakte gisteren bekend dat de winst na belastingen dit jaar 1,67 miljard mark bedraagt, tegen 1,58 miljard mark vorig jaar. De omzet van Duitslands grootste elektronica-concern steeg met vier procent tot 63,3 miljard mark.

Siemens onderging vorig jaar een grondige reorganisatie. Het aantal bedrijfsdivisies werd uitgebreid van zeven tot vijftien. Daarnaast kregen divisies grotere autonomie. Siemens sluit niet uit dat het hogere dividend ook over het lopende boekjaar wordt uitgekeerd. Op de Duitse effectenbeurzen was erop gespeculeerd dat Siemens zijn dividend zou verlagen wegens de overneming begin dit jaar van het noodlijdende Duitse computerconcern Nixdorf.

Philips, concurrent van Siemens, die in grote problemen verkeert, maakte in het derde kwartaal een verlies van 2,15 miljard gulden en besloot, gezien de slechte resultaten, over 1990 geen dividend uit te keren.