Vliegramp in Zwitserland: 46 doden

ZURICH, 15 nov. Bij een vliegramp in Zwitserland zijn gisteren 46 mensen om het leven gekomen. De ramp is mogelijk veroorzaakt door een fout van de piloot, die onvoldoende hoogte zou hebben bewaard. 'Het feit dat het toestel driehonderd meter te laag vloog en dat ooggetuigen de motoren hoorden accelereren wijst erop dat de piloot plotseling merkte dat hij te laag zat en probeerde te stijgen', aldus een woordvoerder van de luchthaven.

Twee minuten voor het vliegtuig zou landen hadden de luchtverkeersleiders geen enkel bericht ontvangen over moeilijkheden. Acht kilometer voor de luchthaven raakte de DC-9 van de Italiaanse maatschappij Alitalia een berg en ontplofte direct. Het toestel kwam uit Milaan.

Reddingswerkers deelden mee dat het door de explosie moeilijk was de lichamen van de slachtoffers te bergen. 'Het vliegtuig raakte de grond zo hard en brandde zo fel, dat het onwaarschijnlijk is dat we alle lichamen zullen terugvinden', zei een reddingswerker. Van het vliegtuig bleef alleen een van de drie motoren en de staartvleugel intact. De circa 200 reddingswerkers en honderd soldaten die de omgeving van de ramp afsloten, ondervonden veel hinder van hevig regenval.

Onder de omgekomen passagiers bevonden zich onder meer zes Italianen, zes Amerikanen en zes Spanjaarden. Ook zouden enkele Japanners zijn omgekomen. De passagierslijst van het toestel is nog niet geheel openbaar gemaakt.

De Zwitserse politie is onmiddellijk een onderzoek begonnen naar de toedracht van het ongeluk. Uit Italie kwamen vanochtend enkele groepen experts in Zurich aan om de oorzaak van ramp vast te stellen en te helpen bij de identificatie van de slachtoffers. (Reuter)