Verwoestend weesje

Problem Child. Regie: Dennis Dugan. Met: John Ritter, Michael Oliver, Jack Warden. In 20 theaters.

Het kan altijd nog erger. Wie geen hoge pet op heeft van Look Who's Talking - de best bezochte film in Nederland gedurende de eerste helft van 1990 - , moet maar eens naar Problem Child gaan kijken. Het regiedebuut van televisie-acteur en -regisseur Dennis Dugan is een inferieure klucht over een geadopteerd jongetje, dat 'Dennis the Menace' doet verbleken. Filmkeurders opgelet: kind- en vrouwonvriendelijkheid zijn eufemismen voor wat hier op tafel gelegd wordt. Een hysterische vrouw die geen kinderen kan krijgen en daarom nooit op partijtjes van de buren wordt uitgenodigd krijst net zo lang totdat haar man toestemt in de adoptie van een weesjongetje, dat de nonnen ook liever kwijt dan rijk zijn. Het kind heeft weinig liefde ontvangen en identificeert zich daarom met een uit de gevangenis ontsnapte massamoordenaar. Het joch weet wel weg met de coulantie van pedagogen en andere verlichte volwassenen. Hij laat een spoor van verwoesting na in keukens, tuinen en kinderkamers en blijft er desondanks engelachtig uitzien. Helaas heeft bijna elke grap een baard en doet de lukrake montage vermoeden dat het een en ander ons door ingrepen van Universal Pictures nog bespaard is gebleven. Naar verluidt maakt een affiche voor de film zelfs melding van een kat in de wasautomaat, wellicht als hommage aan Theo van Goghs Luger.

Inmiddels heeft Problem Child al ruim vijftig miljoen dollar aan recettes verdiend in de Noordamerikaanse bioscopen.

    • Hans Beerekamp