Thatcher heeft 15 procent meer nodig dan uitdager

LONDEN, 15 nov. De beslissing over het leiderschap van de Britse Conservatieve Partij wordt sinds 1965 democratisch genomen. De regels, die Sir Alec Douglas-Home introduceerde, voorzien in een wedren die gehouden moet worden binnen 28 dagen na het begin van het parlementaire jaar. De leider van de partij kan de datum vaststellen. Kandidaten moeten worden voorgedragen door twee partijgenoten in het parlement.

Om meteen in de eerste ronde te kunnen winnen heeft mevrouw Thatcher vijftig procent van de stemmen van alle Conservatieve Lagerhuisleden nodig, plus vijftien procent meer dan haar uitdager. Voor Michael Heseltine betekent dat, dat hij 159 stemmen moet krijgen om Margaret Thatcher de 214 stemmen te onthouden die ze nodig heeft om direct te winnen.

Lukt het Heseltine om 159 stemmen (onthoudingen meegeteld) aan Margaret Thatcher te onthouden, dan is een tweede ronde nodig. Het is meer dan waarschijnlijk dat dan ook andere kandidaten voor het leiderschap tevoorschijn komen. In de tweede ronde geldt de regel dat een simpele meerderheid genoeg is om te winnen. De premier heeft dan ook niet langer vijftien procent extra nodig.

De regels voorzien in een derde ronde, voor het geval geen der kandidaten een meerderheid haalt. De drie kandidaten met de meeste stemmen in de tweede ronde onderwerpen zich aan stemming, waarbij de Conservatieve Lagerhuisleden hun eerste, tweede en derde voorkeur hebben in te vullen. De winnaar is degeen met de meeste (overgedragen) voorkeurstemmen.

Als Heseltine minder dan 159 stemmen haalt, dan kan hij nog steeds de positie van mevrouw Thatcher zo hebben aangetast dat ze zich genoodzaakt ziet zelf te vertrekken. Maar haar campagneleiding zegt dat ze zelfs met een meerderheid van maar een stem door zal vechten.