Stadsnomaden vinden nieuwe verblijfplaats bij havens Amsterdam

AMSTERDAM, 15 nov. Stadsnomaden (niet erkende woonwagenbewoners) zwervers en toeristen die een goedkope kampeerplek hebben gevonden bevolken sinds enige tijd een terrein aan de Gevelweg bij de Houthavens in Amsterdam West. Een raadscommissie van het stadsdeel Westerpark sprak gisteravond uit dat ze er voorlopig mogen blijven staan.

Tijdens een vergadering van de commissie politiezaken bleek dinsdag dat Amsterdam een einde wil maken aan de illegale bewoning van het terrein, omdat de toestand gevaarlijk zou zijn. Maar volgens een woordvoerder van de stadsdeelraad is er 'nog geen duidelijkheid gekomen hoe je het probleem moet oplossen'. Besloten is de komende weken met de bewoners en de gemeente Amsterdam over mogelijke oplossingen te spreken. Aan de Gevelweg zijn geen sanitaire voorzieningen, evenmin zijn de ongeveer 150 'bewoners' aangesloten op het electriciteitsnet.

Op ontruiming wil het stadsdeel niet aansturen. In een notitie heeft de stadsdeelwethouder voorgesteld de stadsnomaden te verspreiden over een aantal kleinere terreinen, binnen of buiten het eigen stadsdeel. Maar de fracties van CDA en de Herenigde Communisten stemmen daar niet mee in.

De gemeente Amsterdam heeft de laatste jaren tegenover de stadsnomaden een 'ontmoedigingsbeleid' gevoerd. Eind verleden jaar werd het KNSM-eiland ontruimd ten behoeve van woningbouw en werden er wagens versleept naar het terrein De Heiningen in het Westelijk Havengebied

'Ze zijn van terrein naar terrein gejaagd, dat zijn ze zelf ook spuugzat. Ze nu weer wegjagen is geen oplossing', zegt de voorlichter van Westerpark.

Bij het onderhandelen is er een grote moeilijkheid. Telkens als overeenstemming met de groep stadsnomaden is bereikt, zijn er weer anderen voor in de plaats gekomen. En die zijn het vaak niet eens met de door hun voorgangers aanvaarde beslissingen.