Servie boycot toespraak Markovic

BELGRADO, 15 nov. De door de Servische regering gecontroleerde media hebben besloten een belangrijke toespraak van de federale premier, Ante Markovic, te boycotten.

Markovic, de man die dit jaar de Joegoslavische economie met drastische hervormingen weer op orde heeft gebracht, spreekt vandaag het federale parlement toe. De toespraak wordt uitgezonden door radio en televisie in Slovenie, Kroatie, Bosnie, Montenegro en Macedonie. De Servische radio en televisie hebben evenwel geweigerd aandacht te besteden aan de toespraak. Volgens regeringswoordvoerder Mustafa Cengic hebben ze 'gebrek aan belangstelling van het publiek' als reden opgegeven. Hij zei dat 'de Servische tegenstanders van de hervormingen de deur willen openen voor censuur en vervalsing van de waarheid' bij de weergave van Markovic' plannen.

Het is de tweede keer deze week dat de Servische media, die onder controle staan van het dogmatische regime van de Servische president Milosevic, weigeren een toespraak van Markovic uit te zenden. Aanhangers van Milosevic kondigden gisteren een demonstratie aan in Belgrado, waarop het aftreden van de federale regering zou worden geeist. De Servische media voeren al enige tijd een krachtige propagandacampagne tegen de premier; hij is beschuldigd een 'buitenlandse agent' te zijn die van Joegoslavie 'een satelliet' maakt die afhankelijk is van 'Westerse fooien'.

De boycot heeft vooral te maken met de komende verkiezingen in Servie en met de snel groeiende populariteit van Markovic. Markovic vormde eerder dit jaar een eigen partij, die snel aanhang wint en de machtsbasis van zittende leiders als Milosevic aantast. Daarnaast speelt het dogmatische karakter van het Servische regime een rol. Het bewind van Milosevic werkt de hervormingen van Markovic zoveel mogelijk tegen en heeft zich in feite onttrokken aan het federale gezag. (AP, DPA)