Rwanda staat meer politieke partijen toe

KIGALI, 15 nov. De Oostafrikaanse staat Rwanda voert volgend jaar een meerpartijenstelsel in. Bovendien wordt op de identiteitskaarten van de Rwandezen geen informatie meer opgenomen over hun etnische afkomst. Dit heeft president Juvenal Habyarimana dinsdag in het parlement bekendgemaakt.

Een regeringscommissie moet deze maand in kaart brengen wat volgens de Rwandese bevolking de juiste vorm is voor een meerpartijenstelsel. Op grond van de conclusies van deze commissie maakt de regering een ontwerp-grondwet, waarover in juni een referendum wordt gehouden.

Habyarimana's voorstel om het eenpartijsysteem af te schaffen komt niet als een verrassing: hij had al herhaalde malen laten weten geen bezwaar te hebben tegen de introductie van meer politieke partijen. De hervormingen zijn versneld door de invasie van het Rwandees Patriottisch Front (RPF) op 1 oktober. Een van de eisen van de rebellen, die inmiddels zijn verslagen, was de invoering van een meerpartijenstelsel.

De afschaffing van de etnische aanduiding op identiteitskaarten moet mensen van Tutsi-afkomst beschermen tegen agressie van de grootste Rwandese etnische groepering, de Hutu's. Habyarimana reageert hiermee op de beschuldiging van het RPF dat de regering razzia's tegen de Tutsi-bevolking heeft georganiseerd.

Na de inval van het RPF werden zeker drieduizend Rwandezen, vooral Tutsi's, opgepakt op verdenking van steun aan de rebellen. Het grootste deel van hen is inmiddels vrijgelaten. Het RPF bestaat voornamelijk uit (afstammelingen van) Tutsi's die na bloedige etnische twisten in 1959 en 1961 naar het buitenland zijn gevlucht.

De afschaffing van de etnische aanduiding betekent vermoedelijk ook dat een einde komt aan de bepaling dat tien procent van de banen in Rwanda is gereserveerd voor Tutsi's. (UPI, AFP)