Parijs trekt meer geld uit voor lycea

PARIJS, 15 nov. De Franse regering heeft 4,5 miljard franc (ca. 1,5 miljard gulden) extra ter beschikking gesteld voor het onderwijs aan de lycea. De regering komt daarmee tegemoet aan de eisen van lyceisten en andere middelbare scholieren die maandag massaal in Parijs en de meeste andere grote Franse steden demonstreerden voor beter onderwijs op betere scholen.

Vier miljard franc zal worden besteed aan de renovatie van schoolgebouwen, zo maakte premier Rocard gisteren bekend. Een half miljard franc is bestemd voor verbetering van het onderwijs. Besteding van dit bedrag is onderwerp van het ronde-tafeloverleg dat minister van onderwijs Jospin vanochtend is begonnen met delegaties van de lyceisten. Om 'de druk op straat te houden' besloten de twee belangrijkste coordinatiegroepen van de protesterende scholieren tot een sit-in demonstratie morgen voor het gebouw van de Nationale Vergadering.

Het nationale begrotingstekort zal door de onderwijsmaatregel met twee miljard tot ruim 92 miljard franc stijgen, zeer tot ongenoegen van minister van financien Beregovoy, die het begrotingstekort juist wil terugbrengen.

Van de 92 relschoppers die maandag in Parijs werden gearresteerd, verdacht van plundering van winkels en brandstichting, zijn er dinsdag en woensdag 54 berecht volgens een speciale, snelle procedure. De straffen varieerden van boetes van minimaal 3000 franc (1000 gulden) tot twee jaar hechtenis.