Pan Am verkoopt zijn Euro-lijnen aan UAL

ROTTERDAM, 15 nov. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am draagt een aantal intercontinentale routes over aan collega United Airlines. Beide luchtvaartmaatschappijen hebben daarvoor gisteren de definitieve overeenkomst getekend, nadat zij in oktober al een principe-overeenkomst hadden bereikt. Met de transactie is een bedrag van ongeveer 400 miljoen dollar gemoeid.

United Airlines krijgt onder andere het recht om vluchten uit te voeren van New York, Washington DC, San Francisco, Los Angeles en Seattle naar Londen (Heathrow). Pan Am heeft ook de rechten op de route Washington-Parijs en twee vliegtuigen aan United Airlines verkocht.

Het bod van Trans World Airlines (TWA) om alle aandelen Pan Am voor een bedrag van ruim 450 miljoen dollar te kopen, komt nu op losse schroeven te staan. TWA heeft het bod, dat morgen zou aflopen, uitgebracht onder de voorwaarde dat Pan Am zou afzien van verkoop van de intercontinentale routes aan United Airlines.

In luchtvaartkringen denkt men dat andere Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen de expansie van United Arlines, van oudsher voornamelijk alleen actief in de Verenigde Staten, op intercontinentale vluchten met lede ogen aanzien. Het bod van TWA op Pan Am zou bedoeld zijn United Airlines te dwarsbomen bij zijn internationale expansie. Eerder heeft ook American Airlines interesse getoond voor het nu door Pan Am aan United Airlines verkochte lijnennet. American Airlines zou hebben geprobeerd de principe overeenkomst tussen Pan Am en United Airlines te frustreren door voor de routes circa 500 miljoen dollar te bieden.

De overeenkomst tussen Pan Am en United Airlines moet nog wel worden goedgekeurd door de Amerikaanse en Britse luchtvaartautoriteiten.