Leider Valneris dwingt respect af met eindspel

GRONINGEN, 15 nov. De Nederlandse damkampioen Rob Clerc wacht bij het wereldkampioenschap in Groningen nog steeds op zijn eerste overwinning. Hij is niet in vorm. Ton Sijbrands en Jannes van der Wal verdedigen de eer van het thuisland echter met verve. Zij staan door overwinningen in de zesde ronde samen met de Sovjet-dammer Valneris bovenaan. De verrassende Macodou N'Diaye uit Senegal, opvolger van de legendarische Baba Sy, volgt op een punt achterstand.

Het leidende drietal kwam in de zesde ronde niet zonder moeite aan de winst. Pas rondom de tijdnoodfase sloegen Sijbrands, Valneris en Van der Wal toe. Sijbrands had op dat moment tegen de Surinamer Autar een geforceerde winst in het eindspel op het bord, terwijl Valneris een dammen-eindspel fraai afrondde. Van der Wal ging heel secuur te werk tegen de Canadese hekkesluiter Tchicaya en zag dat uiteindelijk beloond. De mooiste overwinning van de gisteren kwam echter op naam van Macodou N'Diaye die de Fransman Beyaert onder te grote druk zette.

Het is jammer dat de Senegalees met zijn gezondheid kampt. Hij liep na aankomst uit Afrika een zware verkoudheid op. Die ging gepaard met hoofdpijn en koude rillingen. Hij zat dan ook met een winterjas achter het bord. Twee jaar geleden moest N'Diaye het wereldkampioenschap in Paramaribo al verlaten wegens een vermeende malaria. In 1986 had hij als 20-jarige speler op het WK gedebuteerd met een teleurstellende zestiende plaats. Tegen Beyaert maakte N'Diaye een scherpe indruk. Hij gebruikte ook nauwelijks bedenktijd. Al vrij vroeg moest Beyaert een schijf offeren om tegenspel te behouden, maar Macodou toonde al spoedig aan dat dit slechts van korte duur was. De Fransman werd overklast en gaf na 31 zetten de hopeloze strijd op.

Valneris had veel te stellen met een andere Afrikaan, Ba uit Mali. Deze speler speelt snel en bekommert zich dan ook niet om de verliesminuten waarmee hij vrijwel elke partij begint wegens het te laat verschijnen. Ook tegen Valneris had hij die achterstand zo weer ingelopen. Toch kreeg de kampioen van Letland de Malinees aardig in zijn greep, omdat met name de ontwikkeling van diens lange vleugel een probleem opleverde. Toen Valneris in tijdnood geraakte, forceerde hij ten koste van een schijvendoorbraak op zwarts korte vleugel een dam. Ook Ba kwam echter op dam. De manier waarop Valneris vervolgens in het eindspel de zege forceerde dwong veel respect af. (ANP)